Kakav je položaj Srba u Makedoniji?

Društvo

Još od davnina Srbi imaju dugu istoriju na prostoru današnje Severne Makedonije. Deo Stare Srbije i antičke Makedonije je bio deo srednjevekovnog Srpskog carstva.

Srbi su relativno zadovoljni zakonskim rešenjima kojima se definiše njihov položaj, pre svega činjenicom da su ustavnim promenama iz 2001. godine dobili status nacionalne manjine. Imaju pravo na finansijsku pomoć vlade u realizovanju programa očuvanja nacionalnog indetiteta i na proslavu svog nacionalnog praznika – Sveti Sava. Što se tiče pitanja o veri, uprkos zvanju Srba kao nacionalne manjine, nemaju privilegija o izlaganju svoje vere. Srbi u Severnoj Makedoniji su pravoslavne veroispovesti.

U poslednjem okupljanju Parlamenta, imali su dva poslanika – Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, u koaliciji sa VMRO- DPMNE, i Miroslav Jovanović, predsednik Srpske stranke, u koaliciji sa vladajućim SDSM-om. Srpski jezik je u službenoj upotrebi u tri opštine na severozapadu Makedonije. Samim tim, stvara se problem u obrazovanju, obzirom da se , prema podacima, na srpskom jeziku predaje samo u tri osnovne škole, dok srednja skola godinama unazad, na srpskom jeziku, i ne postoji. Učenika je sve manje, dok se i literatura za školu smatra lošom. Veliki pomak zabeležen je odlukom o mogućnosti izučavnja predmeta srpskog jezika i kulture kao izbornog predmeta. Itekako se oseća raskorak između normativnog i stvarnog položaja srpskog naroda.

Što se tiče pitanja o medijima, postoji samo jedan televizijski program na srpskom jeziku, i jedna radio stanica koji stagniraju sa svojim poslom zbog problema finansija.

Prema poslednjih informacijama, odlukom našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva o osnivanju Srpksog kulturnog centra u Skoplju i Makedonskog kulturnog centra u Beogradu.

Po popisu stanovništva 2002. u Severnoj Makedoniji se po nacionalnosti izjasnilo 35.939 Srba i oni se mogu podeliti u tri grupe: autohtono- staro srpsko stanovništo na severu države, planski kolonizovani Srbi naseljeni u predelu Vardara, naročito u oblasti Đevđelije i Negotina, i značajan broj Srba živi gotovo svuda po zanemarljivom gradu. Proslo je kroz veliki proces asimilacije u Makedonce.

Autor: Milena Vlajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *