Koje znamenitosti Dablina treba posetiti

Društvo

Dablin je glavni i najveći grad Republike Irske i najveći grad ostrva Irske. U okviru grada u upravnim granicama živi nešto preko pola miliona stanovnika, dok na širem području grada živi oko 1.800.000 stanovnika, što je oko 35% stanovništva Republike Irske. Dablin je istovremeno i samostalni gradski okrug u okviru države, ali je nekada bio u okviru istoimenog okruga Dablin. Dablin je privredno, kulturno i saobraćajno središte Republike Irske, a spada i u red gradova od svetskog značaja ( globalni grad).

Engleski naziv grada Dablin izveden je iz irskog izraza Dubh Linn (crna bara, crno jezerce). Irski naziv grada je Baile Átha Cliath, što u doslovnom prevodu znači grad na preprečenom gazu. Naziv se odnosi na gaz preko reke Lifi na kojem je osnovan grad.

A ovo su 10 mesta koja morate obići ako putujete u Dablin:

  1. Bićete iznenađeni lepotom katedrale Svetog Patrika

Poznata kao najveća crkva u Irskoj. To je zapravo jedna od dve katedrale izgrađene na tlu Dablina. Međutim, katedrala Svetog Patrika i dalje ostaje najpopularnija među turistima. Prvobitno je osnovana 1191. godine i ima više od 800 godina istorije i irske kulture. Sjajno arhitektonsko čudo, njegova lepota se može primetiti i iznutra i spolja.

  1. Eksplozija iz prošlosti u Dablinskom zamku

Čuveni dvorac u Dablinu, sa preko 800 godina irskih uspomena obuhvaćenih zidinama, bio je svedok nekih od najvažnijih događaja u istoriji zemlje. Dvorac ponosno stoji na najvišem grebenu grada i nudi obilaske sa vodičem, uključujući mnoge prostorije dvorca, vrtove i muzeje poput Kraljevske kapele, Biblioteke Čester Biti, Muzeja del Garda i prihod muzeja.

  1. Napravite piknik u parku Finiks

Ogromni zatvoreni park koji se nalazi na oko 3 km od centra Dablina. To je mnogo više od samog parka. U stvari, pored dugačkog zelenila i mnoštva neverovatnih drveća i biljaka (kao i brojnih jelena na slobodi), park je i sedište Dublinskog zoološkog vrta, sportskog terena, spomenika Velington i dom je rezidencije irskog predsednika i američkih ambasadora.

  1. Posetite Zološki vrt u Dablinu

Lociran unutar parka Finiks, zoološki vrt u Dublinu, nudi veliki izbor životinja za videti i veoma dobro strukturiranu mapu. Ne zaboravite da posetite kafić Meerkat, gde možete pažljivo pogledati merikate dok uživate u piću ili užini!

  1. Krenite na jednodnevni izlet u planine Viklou

Jedan od najboljih jednodnevnih izleta izvan grada, koji morate da posetite tokom putovanja u Dablin, je obilazak planina Viklou. Osnovna tura košta oko 27 evra i obuhvata prevoz do i iz Dablina, zajedno sa kratkom istorijom regiona, tradicionalnim irskim ručkom i malo slobodnog vremena za istraživanje lepote mesta. Ne zaboravite da ponesete kameru.

  1. Pogledajte vrata Dablina

S obzirom na to da je većina stambenih kompleksa izgrađena tako da izgledaju identično, vlasnici boje svoja vrata u originalnu boju kako bi razlikovali vaš dom od komšije. Iako se u prošlosti ova praksa koristila za identifikaciju kuće, vremenom je postala značajna karakteristika istog Dablina. Slike ovih obojenih vrata i jedinstven izgled mogu se naći na razglednicama i kalendarima u prodavnicama suvenira u gradu.

  1. Muzej Glasnevinskog groblja

Postavljeno na prvo mesto liste najboljih stvari u Dablinu na sajtu Tripadvisor. To je netipičan, ali apsolutno zanimljivo način uroniti u istoriju Irske. Ovde možete prošetati među grobovima irskih političara, pesnika, pisaca i drugih poznatih ljudi.

  1. Botanički vrt u Dablinu

Nacionalni botanički vrt je fantastično mesto za posetu, bilo sa porodicom ili sami. Sa toliko biljaka, cveća i drugih posebnih znamenitosti, možete lako provesti ceo dan lutajući po ovim bujnim vrtovima. Unutra se nalazi i vrt skulptura, povrtnjak dizajniran da liči na stari dvorac i staklene kuće. Ulaz je potpuno besplatan, ali obilazak sa vodičem košta 5 evra.

  1. Lekcija istorije u Nacionalnom muzeju Irske

Jedan od najboljih besplatnih muzeja širom Dablina definitivno je Nacionalni muzej Irske. Među najvažnijim izložbama muzeja nalazi se izložba Vikinga, izuzetna izloženost zlatnih artefakata i izuzetna zbirka „torbijera“ tela pronađena i izvučena iz močvara u Irskoj. Svako telo ima priču koja će vam pružiti spektakularan pogled na živote ovih ljudi koji su nekad živeli na selu, a sada su postali stalni deo irske istorije.

  1. Irski muzej viskija

Kombinujući najbolje irsko nasleđe, istoriju i alkohol, Muzej irskog viskija pruža detaljnu istoriju svih viskija. Na kraju obilaska, imaćete priliku da isprobate tri viskija jedinstvenog ukusa.

Autor: Marija Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *