Šta sve posetiti u Oslu?

Društvo

Oslo glavni je grad Norveške. Istovremeno to je i najveći grad države, u čijem metropolitenskom području živi oko 1/4 stanovništva Norveške. Grad je takođe jedini samostalni grad-okrug u državi, a vrši i ulogu upravnog sedišta okruga Akershus, koji okružuje Oslo i obuhvata njegova predgrađa. Oslo je kulturno, naučno i upravno središte Norveške.

Grad je takođe važno središte trgovine, bankarstva, industrije i pomorstva Norveške i Evrope. Oslo je i jedan od gradova sa najvišim kvalitetom života u celom svetu, ali je istovremeno i jedan od najskupljih svetskih gradova. Po zvaničnim procenama iz 2011. godine u Oslu živi oko 600 hiljada stanovnika, a sa predgrađima oko 900 hiljada. Grad se prostire na površini od 454 km².

A ovo su 10 mesta koja morate obići ako putujete u Oslo:

  1. Posetite Frogner park

Norvežani vole izlažavanje na travnjacima i piknike, tako da im je omiljeno mesto za odmor veliki Frogner park.

Najveća kolekcija zasađenih ruža u Norveškoj se nalazi ovde. Zavolećete svih 150 vrsta ovog divnog cveća.

U kompleksu parka se nalazi gradski muzej, stadion, kompleks bazena na otvorenom, plemićka kuća po kojoj se park i zove, restoran, kafić, igralište za decu i nezaobilazne instalacije i statue umetnika Vigelanda.

  1. Uživajte u Vigeland parku

Od strane turista, najposećeniji je Vigeland park koji se nalazi u samom srcu Frogner parka. Ovo je definitivno mesto koje treba najpre posetiti u Oslu.

Radi se o mestu ispunjenom neobičnim i uznemirujućim skulpturama jednog čoveka – Gustava Vigelanda. U parku se nalazi oko dvesta njegovih skulptura rađenih u bronzi, granitu i kovanom gvožđu.

Vigeland je takođe glavni arhitekta i dizajner parka. Na izgradnji parka se radilo u periodu između 1939. i 1949. godine.

  1. Znameniti srednjovekovni Akershus zamak u Oslu

Ukoliko želite da svoju turističku potragu započnete sa istorijskom spoznajom Osla, onda bi trebalo da zamak i tvrđava Akershus (Akershus Festning) bude na prvom mestu.

On je u srednjem veku izgrađen kako bi zaštitio Oslo, kasnije je pretvoren u renesansni zamak i kraljevsku rezidenciju, ali je jedno vreme bio i zatvorska ustanova. Danas se tvrđava koristi za koncerte i razne druge svečanosti. Smena straže se održava svakoga dana u pola dva. U prizemlju se nalazi Norveški muzej otpora sa eksponatima iz perioda nacističke okupacije Nemačke.

  1. Gradska katedrala

Glavni verski objekat u gradu je Oslo Domkirke. Katedrala je sagrađena i osveštana davne 1694. godine. Nekoliko puta je restaurirana. Njen današnji barokni izgled enterijera datira iz 1950. godine. Oltar, propovedaonica i krstionica su do nedavno bile izložene u Muzeju primenjenih umetnosti, danas su vraćene objektu.

  1. Atraktivni muzeji na poluostrvu Bigdo

Na poluostrvu Bigdo (Bygdø) se nalaze pet muzeja.

Muzej vikinških brodova je značajan zbog dobro očuvanih drvenih brodova iz 9.veka – Oseberg, Gokstad i Tuna brod.

Norveški pomorski muzej je osnovan 1914. godine. On tursitima prikazuje koliko je more imalo značajnu ulogu za razvoj Norveške, preko Vikinga i ribolova do tankera sa naftom.

Kon-Tiki muzej je dobio naziv po ekspediciji preko Tihog Okeana iz Perua do Polinezije 1947.godine, na čijem čelu je bio istraživač i pisac Tor Hejerdal (Thor Heyerdahl).

Fram muzej je posvećen istoimenom brodu koji je bio glavni akter polarne ekspedicije iz 1893. godine.

Norveški muzej kulturološke istorije pokazuje kako su se Norvežani razvijali nekoliko vekova unazad. U pitanju je otvoreni muzej sačinjen od preko 60 građevina koje reprezentuju različitosti između regija unutar Norveške, kao i razlike između života u gradu i na selu, klasne razlike itd.

  1. Muzeji u Oslu posvećen umetnicima

Henrik Ibzen je veliki norveški dramski pisac od čije kuće je napravljen muzej. Ibzen je ovde živeo sa svojom ženom od 1895. godine do 1906. godine kada je umro.

Njegova kuća je pretvorena u muzej 2006. godine. Kuća je restaurirana perfektno, tako da posetioci mogu u originalu da sagledaju enterijer i sve detalje koje su činili život Henrika Ibzena.

Munkov muzej je umetnički muzej posvećen životu i delu slikara norveškog porekla Edvarda Munka (Edward Munch).

Izložbe prikazuju različite aspekte Munkovog stvaralaštva. Njegova poznata slika Vrisak je dva puta bila na meti lopova zbog čega je oštećena. Slika se nalazi na listi deset najskupljih slika na svetu.

  1. Skijaški muzej Holmenokolen

Skijaški muzej slavi tradiciju skijanja kod Norvežana staru čitav jedan vek. Sam muzej je najstariji svoje vrste na svetu. Muzej predstavlja istoriju skijanja i artefakte polarnih istraživanja.

Posebna atrakcija je ski simulator.

  1. Norveška nacionalna opera i balet

Operska kuća u Oslu je najveća norveška institucija za izvođačku umetnost. Nalazi se u starom delu luke Bjorvika (Bjørvika) i osnovno je obeležje Osla.

Autor: Marija Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *