Da li je život u Norveškoj tako sjajan? Plate su velike, a TROŠKOVI JOŠ VEĆI: Koliko Srbi mogu da zarade?

Biznis

Postoje brojne prepreke za odlazak preko i neretko ta bitka traje godinama. Evropa sve više traži profilisanu radnu snagu, ukratko, ono što im nedostaje na tržištu rada.

Sagovornica već duže vreme živi u Norveškoj. Radi kao pomoćno osoblje u kuhinji jednog staračkog doma na određeno vreme, jer zamenjuje stalne radnike dok su oni na bolovanju. Ovaj posao obavlja već nekoliko godina.

– Nekad radim puno radno vreme, nekad ne, zavisi, uglavnom 75% stalnog posla. Plata koju dobija je oko 25.000 kruna, odnosno oko 300.000 dinara. Od te cifre se odbija porez državi 35% na osiguranje i na doprinos za penziju. Na ruke dobijem 16.000 kruna (oko 192.000 dinara) -kaže ona.

– E sad, od toga se izdvaja za stan sa strujom, stan sa jednom spavaćom 5.000 kruna (60.000 dinara), iznos za telefon zavisi od toga koliko se zove, ja ga dosta koristim – dodala je sagovornica.

Kaže da zbog toga što živi sama do sada nije mogla da dobije neki kredit za kupovinu stana.

– Oni koji su u zajednici uglavnom su kupili nešto na kredit, jer zarađuju po dve  plate i otprilike mesečno izdvajaju oko 10.000 kruna (oko 120.000 dinara) za ratu. Stanovi u Norveškoj su skupi, naročito oni u velikim gradovima – tu se cene kreću od 2 miliona kruna pa nadalje. Uslov za dobijanje kredita je učešće u iznosu od 15 odsto – ističe sagovornica.

– Standard je visok, ali visoke su i cene. Tako kilogram mesa košta recimo 150 kruna, mleko 20 kruna – kaže sagovornica.

Najzanimljiviji i svakako najskuplji su noćni izlasci.

– Ako se odlučis da popiješ pivo ili vino u gradu, to iznosi 90 kruna, pica je 250 kruna velika, mala 125 kruna, odrezak sa povrćem 300 kruna. Norvežani izlaze u grad, ali retko. Cigarete su skupe, većinom se puši duvan. Kutija cigareta je 120 kruna (oko 1.500 dinara) – naglašava sagovornica.

Vrtić košta oko 2.500 kruna, postoji dečiji dodatak za dete koji iznosi oko 1.250 kruna, a ako je žena sama, onda dobija duplo. U slučaju razvoda, muž još mora plaćati alimentaciju oko 3.000 kruna.

– Ali kad se sve sabere i oduzme, ja se ne mogu požaliti ovde – zaključuje ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *