Hezbolah – teroristička organizacija ili ne?

Politika

Hezbolah je šiitska paravojna organizacija i politička stranka u Libanu. Nastala je 1982. godine kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban. Sukobi između Hezbolaha i Izraela su trajali do 2000. godine kada je Hezbolah prisilio Izrael na povlačenje. U julu 2006. je između ove dve strane izbio 34-dnevni rat. Od 2013. godine Hezbolah se priključio građanskom ratu u Siriji. Što se političke strane tiče, Hezbolah je od 1992. godine deo libanskog parlamenta i sa šiitskim Amalom i Slobodnim patriotskim pokretom predvodi koaliciju “Savez 8. marta”.

Kada se govori o tome da li je ova organizacija teroristička ili ne, u svetu postoje velika neslaganja. U određenim zapadnim i zemljama Persijskog zaliva, Hezbolah se smatra terorističkom grupom, a u zemljama koje su politički suparnici ovih zemalja se govori da je Hezbolah borac protiv terorizma.

Odmah po osnivanju, Hezbolah se našao na listi terorističkih organizacija SAD-a, Izraela i Kanade, a na tu listu su Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija uvrstile njegovo vojno krilo. Na te liste je uvršten usled učestvovanja u bombaškim napadima što je sam kategorički negirao. Kasnije je privremeno skinut sa liste terorističkih organizacija SAD-a jer je osudio napade na Njujork 11.9.2001. Od 2013. je njegovo vojno krilo uvršteno i na terorističku listu Evropske Unije što su Liban, Rusija, Iran i Sirija oštro osudile zbog navodnog pritiska SAD-a na EU. Arapske zemlje Persijskog zaliva su Hezbolah uvrstile na svoje liste terorističkih organizacija jer je učestvovao u građanskom ratu u Siriji.

Autor: Lidija Knežević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *