Stevan Sremac- autor vanvremenskih dela

Kultura

Stevan Sremac je jedan od naznačajnijih srpskih pisaca po čijim su delima nastali kultni filmovi. Rođen je 23. novembra 1855. godine u Senti.  Predstavnik je srpskog realizma, a radio je i kao profesor u gimazijama u Nišu, Pirotu i Beogradu.

Poticao je iz zanatlijske porodice, a veoma mlad ostao je siroče, pa je starateljstvo nad njim dobio njegov ujak Jovan Đorđević, koji je bio ugledni književnik. 1874. godine završava Prvu beogradsku gimnaziju, a dalje obrazovanje nastavlja u Velikoj školi na istorijsko- filološkom odseku. Diplomira 1878. godine, nakon što je dve godine proveo u ratu boreći se za slobodu Niša od Turaka.  Prvi posao mu je bio posao praktikanta u Ministarstvu finansija, a ubrzo dobija željeni posao profesora u gimnaziji u Nišu.  U ovoj školi predavao je mnoge predmete, a od 1881. godine, zbog političkih razloga biva premešten u Pirot. 1883. biva vraćen u Niš, a 1892. godine  odlučuje se da se vrati u Beograd i posveti se peru.

U  ranim tridesetim godinama objavljuje knjigu, u kojoj dolazi do izražaja ljubav prema nacionalnoj prošlosti, pod nazivom  Iz knjiga staroslavnih. Realistične pripovetke počinje da piše po dalasku u Beograd. Prvu takvu pripovetku pod nazivom Božićna pečenica objavio je 1893. godine.  Jedno od njegovih najpoznatijih dela je pripovetka  Ivkova slava koja je nastala 1895. godine. Smatra se da je Sremac tokom svog boravka u Nišu posmatrao slavu jednog Živka i dobio inspiraciju da napiše jednu od načitanijih knjiga u Srbiji po čijem tekstu su rađene predstave i snimljen film koji je postigao veliku gledanost. Još jedno veoma poznato Sremčevo delo je roman  Pop Ćira i pop Spita, nastalo 1898. godine.  Ovo delo vezano je za njegov rodni kraj, smatra se da anegdotu o svađi dvojice popova potiče iz Bačke, a da je piscu ovu priču preneo njegov ujak Jovan Đorđević.  Možda i najpopularnije delo među Sremčevim stvaralaštvom jeste pripovetka-roman Zona Zamfirova, objavljen 1907. godine.  Ovo delo je ljubavna, humoristična priča o dvoje mladih koji se uprkos velikim socijalnim razlikama zaljubljuju jedno u drugo.  Roman oslikava Niš i njegove stanovnike krajem devetnaestog veka. Prema ovom delu nastale su mnoge predstave, TV emisije i filmovi, a 2002 . godine Zdravko Šotra je režirao film Zona Zamfirova koji je stekao enormnu gledanost i popularnost. Još neka od njegovih zapaženijih dela su pripovetke Vukadin, Limunacija na selu, Kir Geras, Čiča Jordan itd.

Stevan Sremac je uvršten u sto najistaknutijih Srba. Postaje stalni član Srpske akademije nauka i umetnosti 1906. godine. Umire  iznenada 12. avgusta 1906. godine u Sokobanji. Kako je u Nišu bio veoma poštovan Prva niška gimnazija I Narodna biblioteka nose njegovo ime, a postoji i spomenik posvećen njemu. U Nišu se održava i manifestacija “Dani Stevana Sremca”.

Autor: Katarina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *