Šta je bolje, tiktok ili instagram?

Društvo

Ne može se poricati činjenica da su trenutno dve vodeće socijalne mreže Instagram i TikTok. Društvene mreže su od svog nastanka drastičnom brzinom postajale sve veći i veći deo života kako mladih, tako i odraslih. Sa dolaskom pandemije, broj njihovih korisnika se još više povećao, čime su ove dve „vodeće sile“ među društvenim mrežama dostigle i do milijardu aktivnih korisnika mesečno!
Ali kako se ove društvene mreže razlikuju i koja od njih zaslužuje da nosi titulu vodeće platforme?
Teško je napraviti poređenje između ove dve aplikacije, prvenstveno zato što obe služe drugačijoj svrsi, kao i drugačijoj demografiji. Instagram je platforma sa nešto starijim korisnicima (u proseku) i tu je da pokaže naš život u najboljem svetlu. Bilo da pokušavate da reklamirate svoj biznis, ili da drugima pokažete najzanimljivije i najbolje trenutke vašeg života – Instagram je mesto koje će vam omogućiti da se prikažete u najboljem svetlu. Samim tim, ukoliko vam je cilj da proširite ili reklamirate svoju kompaniju, nađete sponzora tako što ćete postati influenser ili da direktno prodajete ili napravite vašu ličnu prodavnicu preko jedne aplikacije – Instagram definitivno predstavlja pravu opciju. Pored toga, svojim korisnicima pruža i bezbroj filtera (čime može da zameni Snapchat), DM (koji može da zameni ostale aplikacije za ćaskanje) i Instagram Shop na kojem možete da prodajete i kupujete sve što vam treba.
-Koje su njegove mane?
Mlade devojke koje koriste ovu društvenu mrežu ne mogu a da se ne upoređuju sa brojnim pažljivo odabranim, obrađenim fotografijama koje im se konstantno nameću. Od početka svog tinejdž doba, pa i ranije, postavljen im je ideal lepote koji moraju da prate. To ne samo da negativno utiče na psihu mlade osobe, već joj i propagira i nameće plitke i nedostižne vrednosti, koje će kasnije postaviti novi model ponašanja.
TikTok je sa druge strane mnogo „prirodnija“ aplikacija, gde skoro svako može postati popularan i povezati se sa svojim pratiocima na iskreniji i realniji način. Ne samo da za razliku od Instagrama nema reklame, već i algoritam obavlja mnogo bolji posao u pronalaženju personalizovanog sadržaja. Zbog ovakvih stvari, može se reći da je TikTok mnogo efektniji, raznolikiji i pruža svojim kontent kreatorima mogućnost da stvore realniju i dopadljiviju sliku o sebi.
Sve u svemu, obe aplikacije imaju svoje prednosti, tako da je na korisniku da odluči šta je to što on traži u društvenoj mreži – priliku za promociju ili za zabavu.
Koju društvenu mrežu vi najviše volite i koliko vremena provodite na njom?

Auto: Olivera Sekulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *