Koji su vaši omiljeni crtaći?

Društvo

Kako odrasli, tako i deca veliki broj svog vremena provode prateći medije. Dečiji program se znatno promenio prethodnih godina, a sa tim dolazi i promovisanje potpuno novih vrednosti. 

Mlađa deca putem crtanih filmova uče nove boje, oblike i zvuke. To im podstiče kreativnu stranu tako što ih inspiriše da govore na novom, izmišljenom jeziku, pevuše svoje pesme i izmišljaju svoje plesne pokrete nalik onim koji su videli kod svojih omiljenih junaka.
Kasnije počinju da gledaju sadržaj koji ih uči o odnosima i događajima iz svakodnevnog života. Neki od primera su Pepa Prase, Jagodica Bobica, Moj Mali Poni, Super špijunke i drugi crtaći koji uče decu o tome koliko su prijatelji važni, kako da prihvataju i cene međuljudske razlike, kako da pomognu drugu u nevolji i tako dalje. Zato je od velikog značaja da se u ovom uzrastu deci prikazuju raznoliki junaci sa različitim životnim pričama, kako bi u svojoj glavi normalizovali ljude svih rasa, nacija, religija, opredeljenja i sposobnosti.  

Iako je činjenično da svaka generacija sa sobom nosi svoje crtaće, postoje i oni koji su nesumnjivo obeležili detinjstvo svake generacije. Dizni je pravi primer toga, zato što uprkos tome što konstantno izlaze novi serijali sa novim princezama i junacima, stare princeze nikada ne postaju zaboravljene. Baš zbog toga ova kompanija sa sobom nosi posebnu sentimentalnu vrednost, jer će uvek sa sobom nositi neko obeležije iz prethodnih generacija.  

Sa rastom ove industrije, dolaze i brojne raznolike opcije, pa se tako danas mnogi crtaći dele na „muške i na ženske“. Diskutabilno je da li je ovakva podela prikladna za mlađu populaciju, jer u jednu ruku time prihvatamo stereotipe i stigme koji se prepisuju dečacima i devojčicama. Zato su favoriti većine uglavnom oni „univerzalni“ crtaći poput Garfilda,  Zemlje pre vremena, Kod Lioka, Petra Pana i drugih.

Dobra ideja je gledati crtaće zajedno sa vašim mališanima, ne samo da bi imali bolji uvid u to koji sadržaj vaša deca „upijaju“, već i da bi ste se na trenutak poistovetili sa njima ili im pokazali neki od vaših omiljenih crtanih filmova iz detinjstva. Na kraju krajeva, statistike pokazuju da 95% odraslih i dalje povremeno uživa u svojim omiljenim crtaćima!

Autor: Olivera Sekulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *