GOLE BABE SPASILE KNEŽEVU PORODICU: Turci ŠIRILI KUGU uzduž i popreko, a ovako je Miloš Veliki štitio SRPSKI NAROD

Društvo

Pre nešto manje od dva veka Srbiju je pogodila najveća epidemija kolere i kuge. Knez Miloš Obrenović naredio je stroge, čak i surove mere, kako bi se stalo na put opakoj bolesti.

Znajući da u Turskoj hara kuga ili „čuma“, kako je tu bolest zvao narod, knez Miloš Obrenović 1837. godine preduzima rigorozne mere u zaštiti stanovništva od epidemije. Postavlja vojsku na granice, a karantin produžava na šest nedelja. Ipak, jedan odred turskih nizama unosi kugu u Srbiju.

– U Jagodini, u hanu, gde su turski vojnici odseli, došlo je do širenja zaraze, usput preko Jagodine, Ražnja, Ćuprije i dalje prema Beogradu – podseća istoričar dr Miroljub Manojlović.

Knez Miloš zabranjuje putovanja po Srbiji. Zaustavlja skele na Moravi, a na Dunavu kod Dubravice strogo kontroliše ulazak trgovaca iz Austrije, stavljajući ih u višenedeljni karantin. Duž puteva i na prilazima naseljima postavlja vojsku i seoske straže.

– Da strogo kontrolišu put od Ćuprije, Jagodine i Ćuprije, kako kaže. Da ni vrana preleteti ne može. Da primene sve mere pa čak i to da svi oni koji budu koristili neke druge zaobilaznice, da ih ubiju u tom trenutku – kaže dr Miroljub Manojlović.

Knez Miloš stražom blokira i Beograd u čiju je tvrđavu preko turskih vojnika ušla kuga. Iako se bunio beogradski paša, Miloš nije mnogo hajao za to. Ispostavilo se kasnije da nijedan Beograđanin, Srbin, nije bio zaražen, niti bolestan.

Srbija u to vreme nije imala dovoljno lekara, niti je postojala sanitetska služba. Zato se Miloš nije libio ni od primene alternativnih metoda u zaštiti od bolesti.

– Miloš je naredio da se dovede devet baba koje su, potpuno gole, u toku noći izatkale jednu košulju, a ujutro se Miloš provukao kroz tu košulju i cela njegova familija, kako bi se zaštitio od bolesti – navodi istoričar Manojlović.

Zgrade u kojima je kuga harala okađene su, a neke i spaljene. Izmeštena je, a potom i spaljena, varoš Ražanj. Miloševe mere bile su surove, ali i neophodne.

U Srbiji je od kuge 1837. godine umrlo svega 212 ljudi, najviše u aleksinačkom i jagodinskom kraju, odakle je zaraza i krenula, ali je tu i zaustavljena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *