Da li ste posetili Bovansko jezero ?

Društvo

Jezero je veštačka akumulacija nastalo gradnjom brane 1978. godine, u sistemu regulacije sliva Morave i hidrocentrale „Đerdap“ sa zadatkom da zadrži nanose brdskih i planinskih reka, a istovremeno da akumulira velike količine vode i kako bi se sprečilo nagomilavanje mulja, blata i raznoraznog taloga, i na taj način se zaštitili vodeni tokovi Južne i Velike Morave.  A tim procesom nastalo je jedno od atraktivnijih jezera u našoj zemlji, Bovansko jezero.

Dugo 8 km, najveća širina mu je 500 m, a dubina 50 m. Preko postrojenja za prečišćavanje vode Bovansko jezero vodom snabdeva grad Aleksinac.

Sama lokacija ovog jezera povezana je i sa njegovim imenom. Bovansko jezero nalazi se između Sokobanje i Aleksinca pokraj naselja Bovan. Od Sokobanje udaljeno je svega 12 kilometara, a od Aleksinca preko 20 kilometara. A pomenuto naselje Bovan, pripada opštini Aleksinac u Nišavskom okrugu.

Naselje Bovan, pa samim tim i Bovansko jezero vode poreklo imena još iz ranog srednjeg veka. Naime, naselje Bovan prvobitno je nosilo ime Bolvan. Ovo je straoslovenska reč koja imenuje kip. Na osnovu ovoga, istoričari izvode zaključak da je na tom mestu postojalo naselje u vreme stare slovenske vere, u kojem je bio veliki hram sa kipom kakvog božanstva.

Neobična je ova istorija vezana za ime i okolinu Bovanskog jezera. Iako je ovo jezero vaštačka tvorevina nastala u praktične svrhe, duh okolinih sela, blizina čuvene banje i lepota prirode daju Bovanskom jezeru poseban karakter.

Tokom cele godine pogodno je za ribolov. Bogato je raznim vrstama ribe: som, smuđ, tostolobik, šaran, mrena , a može se upecati i po koja štuka.

Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je vrlo prijatna za kupanje. Pogodno je za veslanje, za jedrenje vožnje pedalina, a odgovarajuću opremu za uživanje na vodi je moguće iznajmiti. U aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan“.

Ovo jezero je idealno mesto za odmor, naseljeno je brojnim vikendicama. Ako želite da provedete koju noć kraj ove vode, udobno prenoćište možete pronaći u selu Trubarevac koje se nalazi pokraj samog jezera. Potoji i privatni smeštaj u apartmanima, naravno i sobe u seoskim domaćinstvima, i restoran „Lion“ koji nudi sve ugostiteljske usluge. Smeštaj za svačiji ukus, od luksuza do kućnog-seoskog ambijenta stopljenog sa prirodom.

Kako bi se sprečilo veliko zagađenje vode i održala njegova trenutna bistrina, na jezeru nije dozvoljeno korišćenje motornih čamaca. Ali zato je tu prirodnije i zdravije rešenje, za sve koji su iole naklonjeni sportskom duhu, tu je mogućnost iznajmljivanja „bicikla za vodu“, odnosno pedaline. Iako savremeni ljudski izumi poput motora zbog svojih zagađujućih sklonosti nisu dozvoljeni, tu su, dakle, rešenja u vidu pomenute pedaline, čamaca čiji pogon je na ruke odnosno vesla, i svakako velika atrakcija Bovanskog jezera – jedrenje. Dva puta godišnje, u aprilu i septembru održava se sportska manifestacija – jedriličarska regata „Bovan“.

Od davnina poznate su lekovite moći vode. Te moći ne podrazumevaju isključivo hidroterapije, termalne izvore, banje i slično, svaka čista voda je lekovita na svoj način. Velike vode imaju tu mistučnu moć da odnose sve negativno, i jednostavno običnim boravkom pored nje osetićete se bolje. Ne morate da plivate, ne morate ni da se kvasite, dovoljno je samo da izdvojite par časova mira pored ovog jednog od 4 elementa i osetićete o čemu je ovde reč, preporodićete se. Naravno, ako ste kojim slučajem ljubitelj nekih od navedenih aktivnosti, kupanja, veslanja, jedrenja, pecanja, Bovansko jezero je nezaobilazna stanica na vašem putu.

Autor: Marija Kostić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *