Da li je Kruševac grad glume?

Kultura

Kao i ostali gradovi u Srbiji, tako je i Kruševac poseban. Ističe se posebnom energijom i duhom. Ova nekadašnja prestonica nije ostala poznata i upamćena samo po tome. Mnoge divne stvari i brojni događaji obeležili su ovaj grad i učinili da ostavi duboki trag i pečat, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti.
Kruševljani, u narodu poznati i kao čarapani, počeli su kao građani da se ističu još od perioda Kosovskog boja. Tada su domišljati i snalažljivi kneževi vojnici izuli svoje opanke i u čarapama se prikrali neprijatelju, kako bi se spremili za čuvenu bitku na Kosovu. Pored promišljenosti i hrabrosti, ovi građani su u narodu postali poznati po glumi i talentovanim glumcima.
Gluma i umetnost je nešto što nikada neće ostariti. Uvek će biti prelepo iskustvo za publiku, a isto tako prelepo uživanje onih koji se čak samo isprobaju u tome. Oni koji se bave glumom, pogotovo zreliji glumci, znaju koliko je to bogatstvo veliko. Gluma je užitak. Gluma je smeh i radost, prilika za sve da zanemare svoje svakodnevne probleme i obaveze. To nije posao, to je odmor i za publiku i za same glumce.
Mnogi glumci koji su se proslavili u našoj zemlji potiču iz Kruševca i okoline. Neki su tu rođeni, a neki su svoje prve glumačke korake i iskustva stekli upravo u Kruševačkom pozorištu. Smatra se da nijedno pozorište ne može da parira Kruševačkom. Komentariše se da je ovo pozorište i svi oni koji rade u njemu prožeto posebnim duhom i energijom. Pozitiva i smeh uvek se šire u okviru pozorišta. Svako ko prisustvuje nekoj predstavi, izađe srećan i nasmejan, pogotovo što su kruševački glumaci uglavnom komičari i čine da je svaka pozorišna predstava jedan veliki smeh.
Gluma je u ovom gradu oživela zbog avanturističkog i jedinstvenog duha. Čkalja, Bata Paskaljević, Radmila Živković, Sergej Trifunović, Vojin Ćetković i Nataša Marković samo su neka imena od brojnih poznatih glumaca koji su ostavili, a neki i dalje ostavljaju dubok trag na istoriju srpske glume. Nedavno se odala počast velikim umetnicima, kada su se na zgradi Kruševačkog pozorišta pojavili panoi sa njihovim fotografijama. Na taj način započeto je stvaranje Trga glumaca, po čemu je ovaj grad, pored čarapa, poznat u celoj Srbiji.
Ovaj grad prati staru i dugu tradiciju, gde se i dan danas mnogi mladi talenti prepoznavaju, a neki čak i započinju ozbiljnu glumačku karijeru.

Autor: Kristina Ivanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *