Zašto se čarapani zovu čarapani?

Društvo

Stanovnici Kruševca i okoline se još od 19. veka nazivaju čarapanima. Oni su ovaj nadimak dobili po jednom odevnom predmetu-po čarapama. Zanimljivo je da su stanovnici nekadašnje srpske prestonice dobili ovakav nadimak i zapravo postali poznati u Srbiji po tome.
Svaki grad ima neku svoju priču. Svaka istorijska ličnost ostala je upamćena po nečemu. Tako su i Kruševljani već 2 veka poznati po čarapama. Čarape su svakodnevni odevni predmet. Njima se ne poklanja posebna pažnja, jer nisu toliko upečatljive. Međutim, mnoga značenja se vezuju za njih. Bilo da se radi o dobrom ili lošem značenju. Mnoge priče su poznate u narodu ako se one obuku naopako ili ako se obuku dva različita para. Neke se odnose i na snove. Svakako, neko u to veruje, neko ne, ali generalno se pažnja njima i ne poklanja. Više dolaze do izražaja kada se dovedu u kontekst stanovnika ovog grada.
Pored toga što postoje razna značenja ovog odevnog predmeta, postoje i mnoge priče kako su to Kruševljani postali poznati u narodu kao čarapani. Smatra se da se ovaj naziv popularizovao 1806. godine tokom Prvog srpskog ustanka kada je grad oslobođen od Turaka i njihove vlasti, ali da ovaj naziv potiče još iz perioda Kosovskog boja.
Knez Lazar je u bitkama protiv Turaka svojoj ličnoj gardi i ljudima kojima je najviše verovao kao deo uniforme dodelio čarape, i to crvene boje. Zbog interesantnog izgleda vojnika se smatra da su Kruševljani po ovim vojnicima i dobili nadimak, koji je i danas u upotrebi. Postoje i mišljenja da su vojnici uoči bitke, koje je knez poslao da uhode neprijatelja, izuli opanke kako bi bili tiši i mogli da se prišunjaju protivničkoj strani. Zahvaljujući ovoj dovitljivosti i snalažljivosti, naši vojnici su se spremili na veličinu protivnika i oružja sa kojima su se kasnije i suočili u najčuvenijem boju srpske istorije.
I dan danas, Kruševljani su poznati po čarapama. Po njima se ističe lepota i jedinstvenost ovih građana, po čemu su poznati u Srbiji. Tradicionalni odevni predmet, koji je bio deo narodne nošnje je postao glavni simbol nekadašnje srpske prestonice. Simbol grada Kruševca.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *