Zločin bez kazne: 18 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu

Društvo

Danas se navršava se 18 godina od ubistva Pantelije Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) na reci Bistrici kod Goraždevca.

U tom nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća zločina nad Srbima nakon završetka NATO agresije odnosno od 1999. godine i dolaska međunarodne misije u južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, teško su ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

Nakon ubistva srpske dece stigle su osude od domaćih i međunarodnih zvaničnika, a zbog ovog strašnog zločina održana je i sednica Savet bezbednosti UN-a. Nakon zločina u istrazi koja je vršena saslušano je 75 svedoka i pretreseno 100 kuća, ali bez konkretnih rezultata.

„Ubice srpske dece, i pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika Unmika da će, kako su tada rekli, “prevrnuti svaki kamen da ih nađu”, još uvek nisu poznate, a za zločin nad nedužnom decom još uvek niko nije odgovarao“, kazali su iu Udruženja Srpska Ramonda.

“Tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova” zatvorio je 2010. godine ovaj slučaj zbog toga što, kako je tada saopšteno iz Euleksa, istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih, ali će ga navodno ponovo otvoriti ukoliko se pojave nove informacije.

„Ovim putem pozivamo one koji su na vlasti u Srbiji, ali i mećunarodnu zajednicu da iskoriste sve mogućnosti koje imaju, kako bi se konačno pronašli zločinci koji su ubili srpsku decu“, navodi se u saopštenju Udruženja Srpska Ramonda.

Kako su kazali, nadaju se da ovo neće ostati još jedan u nizu zločina bez kazne nad srpskim narodom na prostoru bivše Jugoslavije, „ali smo istovremeno i skeptični jer koliko vidimo samo nema pravde za srpske žrtve.“

Izvor: IN4s

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *