Međunarodni dan mladih

Društvo

Međunarodni dan mladih predstavlja međunarodni događaj koji se obeležava 12. avgusta. Prvi put je obležen 2000. godine i njegova svrha je da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine. Međutim, ne treba ga mešati sa Svetskim danom omladine koji Katolička crkva organizuje svake godine u julu.

Prema procenama generalne direktorke UNECO-a Irine Bokove, polovina svetske populacije je mlađa od 25 godina. Mladi se danas suočavaju sa raznim nepravdama i nejednakostima. Mnogi od njih nisu u mogućnosti da iskoriste svoj talenat i potencijal zbog nedostatka materijalnih sredstava, drugima fali veština, posla ili znanja da se ostvare.

Baš iz tog razloga ovaj dan se treba iskoristiti za priznanje doprinosa mladim ljudima širom sveta.

„Mladi ljudi su izvorište ideja za inovacije. Oni su današnji mislioci, razrešivači problema i katalizatori mira. Oni su najjači zagovornici pravde i dostojanstva na svetu. Ipak, potrebni su im dobri poslovi, kvalitetno obrazovanje i pristup kulturi za sve. Potrebno ih je saslušati i uključiti u društvo.“ – rekla je Bokova.

Po ugledu na druge praznike Ujedinjenih nacija, i Međunarodni dan mladih svake godine ima drugu tematiku. Tako je, na primer, 2013. godine tema bila migracija mladih, 2012. godine tema je bila partnerstvo sa mladima, 2011. promenimo naš svet, 2010. dijalog i međusobno razumevanje, 2009. održivost, a 2008. mladi i klimatske promene. Međunarodni dan mladih se u Srbiji održava od 2007. godine.

Autor:Anđela Golijanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *