Svetinja koja je pomirila braću kralja Dragutina i Milutina,obeleženo 700 godina od podizanja manastira u Orašju kraj Varvarina

Društvo

Predanje  kaže da su se na lokaciji današnjeg hrama Jovana Krstitelja u Orašju kod Varvarina pomirila braća Nemanjići Milutin (1253-1321) i Dragutin (1252-1316), i otuda se ovo, mesto pomirenja dvojice kraljeva, čiji je međusobni sukob trajao gotovo 11 godina, smatra svetim.

U samom Orašju, gde je obeleženo sedam vekova od podizanja nekadašnjeg manastira, a današnje crkve pod okriljem Eparhije u Kruševcu, meštani tvrde da svađe gotovo da nikada nema.

– Na veliki jubilej, sedam vekova od podizanja manastira, ceo temnićki kraj može da bude ponosan – kaže Goran Ćiličanin, poznati karikaturista, direktor biblioteke u Varvarinu, koja je sa crkvom, minulog vikenda, organizovala slikarsku koloniju povodom značajnog datuma.
Letopis crkve čuva dragocenu istoriju. Zapisano je da je manastir na temeljima starije građevine sagradio kralj Milutin i da se otuda, negde od 1321. godine i smatra njegovom zadužbinom. Paroh oraški, protojerej Bratislav Petrović posvedočio je svojevremeno da je najstariji hram u varvarinskom kraju na obroncima Juhora rušen više puta posle Seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem 1690. godine.

– Osim toga, na ovom mestu je pročitano čuveno pismo Miloša Obrenovića kojim je 1815. godine pozivao na Drugi srpski ustanak – ispričao je oraški paroh Bratislav Petrović. –

Po ugušenom ustanku, Turci su za odmazdu porušili čitavu crkvu, a monaštvo je tada napustilo svetinju. Hram su ponovo sagradili monasi manastira Kalenić, a živopisan je u dva navrata 1840. i 1850. godine.

Slavni Joakim Vujić na proputovanju, zapisuje s početka 19. veka da se „pri koncu sela nahodi jedan stari manastir koji se ravno imenuje Orašje i sada nema nikakvog kaluđera, nego je potpao pod mirksu cerkvu“.

Posebna vrednost manastira je i blizina izvora mineralne vode. Izvor su slučajno otkrili monasi kopajući bunar kako bi došli do obične vode. Ispostaviće se, mnogo godina kasnije, da ova voda obiluje selenom.
– Ova crkva je spomenik srpske istorije, tradicije i vere, jedan dokaz našeg postojanja i opstanka na ovim prostorima uprkos svim nedaćama sa kojima se susretao srpski narod kroz vekove – kaže Dejan Milanović, zamenik predsednice Opštine Varvarin, koji je minulog vikenda otvorio malu svečanost povodom 700 godina postojanja hrama pomirenja.
Prema više istorijskih izvora sukob braće Milutina i Drgutina trajao je od 1301. do 1312. godine. Pretpostavlja se da je do sukoba došlo usled Milutinove sve bliskije veze sa Vizantijom. Pomirenje posle iscrpljujućih sukoba i vojevanja dva brata pomogla je njihova majka slavna Jelena Anžujska, uz podršku episkopa Danila, kao i hilandarskog igumana Nikodima.
HRONIČAR i istoričar po vokaciji, učitelj Stanoje Mijatović navodi u istraživanju da je oraški hram u jednom trenutku obnovio ober-knez Jevta Brkić. Do Drugog srpskog ustanka bio je manastir, gde je pop Ognjen Pavlović pročitao Miloševu poruku 1815. godine.

– Braćo ustanite svi protiv turskog zuluma. Ko ne bi ustao udrite ga, prebijte ga, ubijte ga, pa i kuću mu zapalite. Bolje nam je izginuti nego ovaj zulum doveka trpeti – pisalo je u poruci kneza Miloša Obrenovića, koju je prethodno, prema Mijatovićevim podacima, i izvesni pop Filip, bivši studenički vojvoda, pročitao na njivi u ataru sela Bačina.

Izvor: Večernje Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *