Razlika između Iraka i Irana

Društvo

Razlika između Iraka i Irana

Iako ove dve zemlje dele granicu i imaju veoma slična imena, među njima postoji više razlika nego sličnosti.

Drevne imperije koje su nekada nastanjivale ove prostore su značajno uticale na diferencijaciju regije Bliskog istoka i razvijanje različitih kultura. Naime, teritorija na kojoj se danas nalazi Iran je u prošlosti bila persijska, a teritorija na kojoj se danas nalazi Irak je bila arapska. To se ogleda u činjenici da je zvanični jezik Irana danas persijski, a Iraka arapski. Suprotno mišljenju većine ljudi, iz te činjenice se vidi da se Iran ne uvrštava u arapske zemlje zajedno sa ostalim zemljama Bliskog istoka.

Još jedna bitna razlika se ogleda u njihovom državnom uređenju. Dok je vlada Iraka federalna ustavna vlada koja ima predsednika i premijera, Iran ima poseban vid uređenja. Islamska Republika Iran ima teokratsko islamsko upravno telo koje uključuje predsednika, parlament, Skupštinu eksperata sa izabranim vrhovnim liderom.

Pored svih razlika, između njih postoje i bitne sličnosti. Islam je glavna religija i u Iranu i u Iraku. Obe zemlje i imaju značajne zalihe nafte i predstavljaju bitne izvoznike.

Autor: Lidija Knežević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *