Zašto nemački jezik nije svetski jezik?

Društvo

 

 

Nemački jezik je jedan od najrasprostranjenijih jezika u svetu i preko 100 miliona stanovnika ga smatra za maternji. Pored toga, nemački jezik je i drugi jezik po korišćenosti u naučne svrhe, odmah iza engleskog jezika. Zbog čega se onda nemački jezik stavlja na drugo mesto?

Nemačka ekonomija je odavno izašla iz recesije i danas je najjača ekonomija Evrope. Poznavanje ovog evropskog jezika pruža mnoge mogućnosti, od dobijanja stipendija za studiranje u državama u kojima je nemački jezik službeni, pa do lakšeg dolaska do zaposlenja u istima. Iako većina studijskih programa u nemačkoj može da se pohađa i na engleskom jeziku, život i rad u Nemačkoj je, prema zakonu, nemoguć bez minimalnog poznavanja nemačkog jezika.
Nemački jezik  nije komplikovan za učenje, pre svega zbog jednostavnosti nemačke gramatike. Poprilično su slični engleskom jeziku, ali za razliku od engleskog, nemački poznaje četiri padeža: nominativ, genitiv, dativ i akuzativ koji su ujedno i prva četiri padeža našeg maternjeg jezika, te nam je lako prepoznati njihovu svrhu i upotrebu. Iz tog razloga nemački jezik ne predstavlja bauk za početnike kao što se očekuje, zbog načina pisanja i izgovora.

Problem ovog jezika proizilazi iz istorije nemačkih državica srednjeg veka koje su uvek bile razjedinjene. Tim uzrokom, ni danas ne postoji standardni, odnosno zvanični dijalekt koji se koristi u nemačkom jeziku. Tokom Drugog svetskog rata, Nemačka je bila u centru dešavanja, s’ obzirom na to nije mogla mnogo da razvija svoju kulturu. SAD je u to vreme imao uslova da proizvodi muzičke ploče širom sveta. Na taj način engleski jezik se kroz muziku širio, učio i postajao veoma popularan.

Evropska unija je oduvek imala uticaja na svet. Velika Britanija je izašla iz nje dok je Nemačka i dalje vrlo aktuelna u njoj. Smatra se da će Nemačka politika i kultura ubuduće imati ogroman uticaj na svet. Kad se sve navedeno uzme u obzir, jasno je kako nemački jezik igra veliku ulogu u svim svetskim tokovima i gotovo svim sferama života. Zasigurno se može očekivati da svetski jezik postane nemački.

Autor: Nevena Kalezić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *