Stav mladih o ujedinjenju Republike Srpske u Srbiju

Politika

U poslednjih par godina na političkom planu se često postavlja pitanje da li se Republika Srpska može otcepiti mirnim putem i da li se mogu ostvariti želje Milorada Dodika o osamostaljenju Republike Srpske.

“BiH je zarobljena iluzijom koju su posejali međunarodna zajednica i Bošnjaci. BiH ne može da dođe do realnog političkog života u kojem postoje tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovaraju konsenzusom, nego se stalno pokušava pribeći nekom nametanju” rekao je Dodik za ATV.

Takođe, kada se govori o ujedinjenju Republike Srpske, često se javlja i tema Kosova. Jer ako Kosovo ima pravo na nezavisnot, onda to ima i RS. Međutim, utvrđeno je da se ove dve stvari zasigurno ne mogu porediti, naročito ako se gleda sa stanovišta prava, jer Kosovo i Metohija, kao autonomna pokrajina unutar Srbije, nije imala pravne uslove da se otcepi i izađe iz prostora Srbije. Kao što u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohiji postoji kritična masa koja je zainteresovana za potpunu nezavisnost, tako i u Republici Srpskoj, kao federalnoj jedinici unutar Bosne i Hercegovine, imate kritičnu masu koja je zainteresovana da Republika Srpska izađe iz Bosne i Hercegovine. Međutim, da bi jedan entitet izašao iz Bosne i Hercegovine, mora da postoji pre svega saglasnost sva tri naroda koja bi bila potvrđena u državnom parlamentu kroz glasanje kvalifikovanom većinom, a za to ne postoje uslovi.

Svakako da većina stanovništva RS, naročito mladi imaju želju za ovim ujedinjenjem, jer se Bosna I Hercegovina samo predstavlja kao jedna država, iako to nije već godinama unazad. Saradnja Republike Srbije sa RS sve više čini da se njeni stanovnici osećaju kao jedan narod koji ipak deli granica.

Vlasti RS-a se trude da omoguće svom narodu dobijanje državljanstva Republike Srbije I smatraju da će to biti jedna od prvih stavki za pregovaranje nakon proglašenja novog sastava Vlade Srbije.

Još jedna od bitnih stavki jeste usaglašavanje obrazovnog sistema, da će se raditi na ujednačavanju školskih programa, Bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

Autor:Anđela Golijanin

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *