Sveti  Pantelejmon- čudotvorni velikomučenik

Društvo

Rodom je iz Nikomidije, od oca neznabošca i majke hrišćanske. Naziva se i Pantelija, a praznuje se 9. avgusta, sedam dana nakon Svetog Ilije, za kojeg se veruje da mu je brat. Njegovo ime u prevodu znači neko ko je pun samilosti. Rođen je oko 275. godine, a na slikama se predstavlja kao mladić, što može da govori o njegovoj ranoj smrti. Smatra se da potiče iz bogate porodice, čije je bogatstvo podelio sirotinji nakon očeve smrti.

Kao mladić, izučavao je medicinu. Svoje lekarske usluge pružao je besplatno. Jednog slabovidog čoveka, kojeg su drugi lekari uzalud lečili, on je izlečio pozivajući se na Hristovo ime. Nakon čuda koje je izveo, u ostalim lekarima se probudila zavist i pakost, pa su ga optužili da je hrišćanin. Međutim, on sam priznaje da jeste hrišćanin i to pred carem Maksimijanom. Takođe, pred Maksimijanom je ponovio čudo i izlečio još jednog čoveka od oduzetosti. Sve se ovo dešava u vreme velikih progona i ubijanja hrišćana. Car ga je nakon svega stavio na muke, ali Gospod mu je se javljao nekoliko puta i isceljivao ga. Na kraju, na gubilištu, kleknuo je da se pomoli. Dzelat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. Nije ga mogao poseći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku. Sveti Pantelejmon je nastradao 304. godine.

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeloosvećenju. Delovi moštiju ovog velikomučenika se čuvaju u Hilandaru i u tri crkve u Beogradu i smatra se da su čudotvorne.

Sveti Pantelejmon je zaštitnik putnika i vozača, jer je i sam bio veliki putnik. Na njegov dan, tj. 9. avgusta je dobro krenuti na neki put i započeti neki posao. Takođe, ubraja se u zaštitnike medicine i farmacije.

U Srbiji je veoma poštovan, mnogi ga slave kao svoju krsnu slavu, a u mnogim mestima se održavaju vašari na njegov dan.

Autor: Katarina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *