Sve što niste znali o Trajanovoj tabli

Društvo

 

Trajanova tabla je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, urezan na isklesanoj steni koja se nalazi iznad Đerdapske klisure.
Ova tabla je deo ansambla rimskih spomenika na takozvanom rimskom putu kojem pripadaju i ostaci mosta koji je Trajan sagradio preko Dunava. Nalazi se u nacionalnom parku Đerdap kod Kladova u Srbiji.
Spomenik se sastoji iz velike vertikalne table uklesane u kamenu. Njena dužina je 3,20 m, a širina 1,80 m. Ukrašena je sa dva delfina, šestolatičnim ružama i orlom raširenih krila.
Tabla je zaštićena kamenom nadstrešnicom koja nosi natpis isklesan u novije doba: TABULA TRAIANA.
Ovi spomenici potiču iz vremena Trajanovog pohoda na Dačane severno od Dunava. Za potrebe tog pohoda sagradio je vojni put od Beograda koji ide ivicama planina na desnoj obali Dunava kroz Đerdap, sve do ravnijeg dela gde je graditelj Apolodor iz Damaska sagradio most preko Dunava. Ti poduhvati su ovekovečeni scenama prikazanim na donjem delu Trajanovog stuba u Rimu. Most je bio drvena konstrukcija na zidanim stubovima, što je bila tipična tehnologija tog vremena. Trajan je takođe regulisao deo toka Dunava, koji je zbog brzaka do tada smatran nemogućim za plovidbu.
Kada je 1965. godine napravljen plan za buduću hidroelektranu i njen rezervoar, bilo je jasno da će brojna naselja koja se nalaze duž obale biti poplavljena, i u Jugoslaviji i u Rumuniji, a da će i istorijski ostaci, uključujući i ploču, biti pogođeni. Srpska akademija nauka i umetnosti zatražila je očuvanje ploče i Vlada je prihvatila predlog. Preduzeće kome je poveren zadatak preseljenja bilo je rudarsko preduzeće „Venčac“ iz Aranđelovca, jer su njegovi stručnjaci prethodno učestvovali u premeštanju hrama Abu Simbel u Egiptu.
Prva ideja je bila da se ploča ostavi na svom mestu i da se oko nje izgradi keson, ali proračuni su pokazali da to neće uspeti. Ideja o rezanju ploče na nekoliko manjih komada radi premeštanja nije usvojena zbog kvaliteta stene od koje je napravljena. Odbačen je i predlog o podizanju plutajućeg lifta „Veli Jože“. Pokret sečenja stola u jednom komadu i njegovog postavljanja na drugo mesto odbijen je jer bi ploča izgubila svoju autentičnost.
Na kraju je odlučeno da se iskopa novi kamen u steni 21,5 m iznad originalne lokacije ploče. Ploča je zatim isečena u jednom komadu sa delovima okolne stene. Nakon što je isečen kablovskim testerama, teški komad od 350 tona podignut je na novo ležište. Radovi su počeli u septembru 1967. godine, a završeni su u maju 1969. godine.
Natpis na Trajanovoj tabli:
Latinski tekst:
IMP CAESAR DIVI NERVAE F
NERVA TRAIANVS AUG GERM
PONTIF MAXIMVS TRIB POT IIII
PATER PATRIAE COS III
MONTIBVS EXCISI. ANCO..BVS
SVBLATIS VIA. .E.
Što je skaraćena verzija teksta, a cela glasi:
Imp(erator) Caesar divi Nervae f(ilius)
Nerva Traianus Aug(ustus) Germ(anicus)
pontif(ex) maximus trib(unicia) pot(estate) IIII
pater patriae co(n)s(ul) III
montibus excisi[s] anco[ni]bus
sublat[i]s via[m r]e[fecit]
Prevod:
Imperator cezar, sin božanskog Nerve,
Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima,
veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna,
otac domovine, konzul po treći put,
planine je isklesao i postavio grede
od kojih je napravljen ovaj put.

Autor: Marija Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *