On je branio srpski narod: Herojsko žrtvovanje Olega Pavloviča za vreme “Oluje” ne smemo zaboraviti!

Društvo

Rođen u Donjecku. Bio je dobrovoljac i pripadnik Srpske vojske Krajine. Prošao je mnoga ratišta spašavajući ranjene borce i civile.

Živeo je u Korenici prema Plješevici, a od domaćih žitelja je bio omiljen, jer je pored ljubaznosti i dobrote posedovao i neverovatnu mirnoću sa kojom je pomagao ranjenim borcima u borbama pod kišom metaka.

Jednom prilikom na Drniškom ratištu, pripadniku Milicije Krajine koji je bio teško ranjen u zasedi, spasio je život direktnom transfuzijom svoje krvi, jer su sekunde bile u pitanju.
U Korenici se zaljubio u jednu devojku sa kojom je hteo da nastavi život. Na žalost Oleg nije preživeo rat.

Kada je počela „Oluja“ nije htio da ide u kolonama koje su se povlačile prema Srpskoj i dalje prema Srbiji. Ostao je da pomaže ranjenicima. U noći između 4. i 5. avgusta u rejonu Ličkog Petrovog Sela biva opkoljen od strane pripadnika tzv. 5. korpusa Armije BiH. Pošto nije hteo da se preda i da im padne živ u ruke, aktivirao je ručnu bombu i razneo i sebe i njih.

O ovom heroju se jako malo zna, kao što se isto tako malo zna o prvoj dobrovoljačkoj grupi Kozaka iz Perma koji su došli na Drniško ratište u Srpsku Krajinu da brane srpski narod.

Izvor: Šajkača

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *