Šta znamo o Danici Tomić

Društvo

Rođena je kao Danica Babić 1905. godine u Dalju u Austrougarskoj, današnjoj Hrvatskoj i bila je heroina jugoslovenskog vazduhoplovstva i prva žena sa pilotskom dozvolom u Kraljevini Jugoslaviji.

Bila je udata za komandanta 6. vazduhoplovnog puka, majora Miodraga Tomića, pilota sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu. Ostalo je zapisano da je 1928. godine, na proslavi 15. godišnjice aerodroma Danica privukla pažnju prestoničkih novinara kada je letela „nad provalijom dubokom 2500 metara“. Njene akrobacije ostavile su novinare bez daha. U časopisu „Ilustrovani list“ objavljena je njena fotografija ispred aviona i tekst: „Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića – prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije“.

Danica je 1928. godine odlučila da položi ispit za pilota. Prva je žena u svetu koja je dobila pilotsku dozvolu. U avgustu 1933. godine, Danica je položila ispit za turističkog pilota. Postala je prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom. Zapisi komisije pred kojom je polagala govore da je Danica bila najbolja u svojoj klasi. Avionom je upravljala sigurno i hladnokrvno. Poslednje ateriranje Danica je izvela u 19 časova. U Beogradu je već bio sumrak što je otežavalo uslove sletanja. Ipak, ateriranje je izvedeno bez ikakvih problema. Danici Tomić je čestitku uputio list „Naša krila“.

Ipak, posle 1933. godine, pilotkinja koja je uzdrmala jugoslovensku i beogradsku javnost svojim vazdušnim atrakcijama, gotovo da pada u zaborav. Srećemo je u tekstu o francuskoj avijatičarki i svetskoj rekorderki Marini Hils, koju su ugostili prilikom njenog boravka u Beogradu. Na izbledeloj fotografiji iz novina ispred Marininog aviona Brege27 ponosno poziraju Marina, Tadija Sondermajer i neustrašiva Danica.

Još jedan spomen na prvu srpsku avijatičarku je u tekstu iz 1940. godine pod naslovom „Prva naša avijatičarka Danica Tomić o potrebi organizovanja specijalnih pilotskih kurseva za žene“, sa tugom govori o svojim prvim letovima, činjenici da i žene mogu da budu dobri piloti i korisne u slučaju rata, ali i stanju svoje karijere. Na pitanje novinara: „Da li ste zadovoljni uspehom, koji ste postigli za ovih šest godina od kada ste pilot?“, skromno odgovara: „Ne – jer sam uverena da bih mnogo više uspela da nisam Danica Tomić!“

Danica nije uspela da ispuni svoju želju i postane pilot ratnog vazduhoplovstva u odbrani svoje zemlje. O njenoj daljem životu se zna jako malo, i to zahvaljujući biografiji njenog supruga. O Danici i njenom privatnom životu u tom period, nema tačnih podataka

Njen muž, major Tomić, pao je u zarobljeništvo tokom Drugog svetskog rata. Nakon završetka rata se preselio u Ameriku, a naša Danica je pala u zaborav. Pretpostavlja se da je pošla sa njim.

O Danicinom privatnom životu nema mnogo podataka. Nije zabeležena čak ni u spisima ljudi koji prikupljaju informacije o avijatici u Jugoslaviji.

Autor: Marija Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *