ZABORAVLjENI SRPSKI KNEZ BORNA: Legenda među Srbima i heroj izbačen iz istorije zarad bratstva i jedinstva

Društvo

Sklopio savez sa franačkom državom i sa svojom vojskom poslat da uguši ustanak kneza Ljudevita Posavskog u Slavoniji.
Zanimljivo je kako je, piše Ajnhard, Ljudevit pobegao kod Srba, koji drže “veliki deo provincije Dalmacije”.

Njega je tamo “među Srbima” ubio Bornin ujak, dakle Srbin, iz čega se izvodi zaključak da je Bornina majka Srpkinja, što je još jedan dokaz kneževog etničkog porekla.

Jedno od najvećih anomalija jugoslovenske istoriografije jeste olako “predavanje” srpskih nacionalnih heroja u neki drugi etnički korpus. Tako je Srbija, pored raznih kraljeva i vitezova, ostala i bez Borne.
Godine 818, beležeći kako su dva slovenska poslanstva stupila pred cara Ludovika II žaleći se na Bugare, on u nastavku iznosi da su to bili “poslanici Braničevaca i Borne, kneza Guduščana i Timočana, koji su nedavno iz zajednice s Bugarima otpali i u naše krajeve prešli”.

Borna je sklopio savez sa franačkom državom i sa svojom vojskom poslat da uguši ustanak kneza Ljudevita Posavskog u Slavoniji. Nakon neuspešne žalbe Luju 818. godine, a na podsticaj Romanijuma (“Vizantije”), Ljudevit je podigao ustanak protiv franačke vlasti. Iako su mu se pridružili Slovenci i Timočani, Borna to nije učinio, zato što mu je bila potrebna franačka zaštita u odnosu na Romanijum.

U sukobu s Ljudevitom na Kupi 819., Gačani su napustili Bornu, promenili stranu i pridružili se Ljudevitu. Borna je izvukao živu glavu samo zahvaljujući svojoj ličnoj straži. Pobunu Gačana protiv Borne vodio je Ljudevitov tast Dragomuž.
No, na povratku iz bitke, Borna je ponovo uspeo da pokori Gačane i da učvrsti vlast. Sposobni knez Borna ubrzo postaje gospodar u severnoj Dalmaciji i Liburniji (u istoriografiji pogrešno nazivano “primorskoj Hrvatskoj”). Godine 818, pre izbijanja ustanka, on je kod Ajnharda zapisan samo kao knez Guduščana i Timočana.
Već iduće godine, kad je vodio na Kupi veliku bitku s Ljudevitom, bio je već “duks Dalmatia”. U trećoj godini ustanka (821.) Borna postaje knez cele dalmatinsko-liburnske oblasti.

Iz gradacije ovih titula, može se izvući zaključak: da su Franci Borni, kao nagradu i pomoć, davali sve veću vlast, na sve većoj teritoriji, dok mu najzad nisu dali i kneževski položaj.

Zanimljivo je kako je, piše Ajnhard, Ljudevit pobegao kod Srba, koji drže veliki deo provincije Dalmacije. Njega je tamo “među Srbima” ubio Bornin ujak, dakle Srbin, iz čega se izvodi zaključak da je Bornina majka Srpkinja, što je još jedan dokaz kneževog etničkog porekla.

Borna je umro 821. godine, a za njegovog naslednika postavljen je njegov sinovac Vladislav.

Izvor: Srbija Danas

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *