“Srpsko poreklo mi je važnije od svih nagrada u životu” – Volt Bogdanić

Društvo

 

Volter Bogdanić jedan od najboljih istraživačkih novinara u celoj Americi I šire i profesor na katedri za novinarstvo na Univerzitetu Kolumbija I jedan od urednika istraživačke rubrike “Njujork Tajmsa”.

Dobitnik je tri Pulicerove mnagrade od kojih prvu osvaja 1988. Godine za seriju članaka u “Vol strit žurnalu” za istraživanje o ilegalnim medicniskim labaratorijama u SAD.

Drugu Pulicerovu nagradu dobija 2005. Godine kao novinar “Njujork Tajmsa” za istraživanje nesrećnih slučajeva u američkoj železnici. Treću nagradu osvaja samo tri godine kasnije za tekst o otrovnim kineskim lekovima na američkom tržištu.

Od svih tekstova koje je napisao, priču o manipulaciji duvanskih industrija koje stvaraju zavisnost kod pušača smatra najvrednijom u svojoj karijeri. Dve kompanije su ga tužile za klevetu i tražile da plati 10 milijardi dolara odštete. Međutim, sud je odbacio optužbu jer sve što je Bogdanić napisao, bilo je istina.

Ovo je ujedno i najskuplja tužba podneta protiv novinara u istoriji.

Rođen je u Čikagu 1950. Godine. Otac mu je bio emigrant I radnik u čeličari, a deda imućni predratni trgovac I vlasnik hotela “Palas” u Beogradu.

“Sav svoj uspeh dugujem srpskom vaspitanju” rekao je Bogdanić jednom prilikom i dodao da se trudi da to vaspitanje prenese I na svoje sinove od kojih je jedan poznati violinista, a drugi književnik.

Anđela Golijanin

 

1 thought on “ “Srpsko poreklo mi je važnije od svih nagrada u životu” – Volt Bogdanić

  1. Истина је победа. Истину не могу да униште фашисти. Иако су бројни у свету, бране реч против њих, истина је јача. Како истина има издају, тако и фашисти имају шпијуне међу собом и они ће РУКОВОДИТИ ИСТИНОМ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *