Muzeji iluzija u svetu brend koji raste

Društvo

Muzej iluzija je jedan od najbrže rastućih muzejskih franšiznih lanaca na svetu. Nalazi se širom sveta u skoro svim najvećim gradovima, a neki od njih su Njujork, Beč, Pariz, Istambul, Dubai, a postoji i u našem Beogradu. Nalazi se u više od 30 gradova širom sveta, a prvi i originalni nastao je u Zagrebu 2015. godine.

Obilazeći njegovu postavku ulazimo u fascinantni svet iluzija, koje će nas ostaviti bez daha. Međutim, učiniće da posumnjamo u svoja čula. Privlači pažnju različitim uzrastima, a pogotovu je interesantan deci za koju je ovaj muzej idealno mesto da zabavu, a nudi i obrazovni program. U muzeju iluzija organizuju se različiti programi za decu, dečiji rođendani, kao i korporativni događaji. Unutar njega se takođe nalazi muzejska prodavnica gde možete naći mnoge slagalice, mozgalice koje nisu samo za decu nego i za odrasle. Ovakve igrice unapređuju koncentraciju, logičko razmišljanje, motoriku.

 

Iluzije koje možete naći ovde su prostorne, optičke i različite instalacije.  Može se posetiti soba boja, u kojoj će vaša senka poprimiti tri različite boje. Amesova soba je još jedna iluzija čiji je prostor trapezoidnog oblika i ako stanete u njene uglove izgledaćete ili kao patuljak ili kao dzin. Vorteks tunel je iluzija koja utiče na centar za ravnotežu. Postoji i iluzija beskonačni bunar, soba u kojoj je sve obrnuto, gramofoni koji hipnotišu.

Za pravljene fotografija posebno su zanimljive prostorija sa ogledalima u kojoj se možete videti iz svih uglova, kao i sto koji služi za igranje karata sa samim sobom u par primeraka. Takođe, veliku pažnju privlači sto kroz koji možete da provučete glavu kroz rupu, a tim činom vaša glava završava servirana na tanjiru kao nečiji obrok.  Kako bi uspešno isprobali najinteresantije iluzije potrebno je da imate društvo, jer za određene iluzije potrebno je najmanje dvoje ljudi. U muzeju se nalazi i zbirka holograma i optičkih iluzija koje treba pažljivo posmatrati.

Muzej iluzija u Beogradu se nalazi na adresi Nušićeva 11, predstavlja jedno od najzanimljivijih i najposećenijih mesta u gradu.

Autor: Katarina Lazić

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *