Meka moć u politici

Politika

Svaka država ima određene tendencije. Svaka država želi da ostvari ciljeve koje je postavila sebi. Da bi mogla da postigne i ostvari te ciljeve, potrebna su joj određena sredstva koja će joj pomoći u tome, ali i određeni stepen moći koji će olakšati ispunjenje cilja. Ne samo za unutrašnju, nego i za spoljašnju politiku je moć veoma značajna i olakšavajuće svojstvo. U politici postoji jasna podela na tvrdu i na meku moć. Tvrdu karakteriše prinuda, nasilje ili podmećivanje praćeno oružanim sukobima, kako bi se neka druga država pridobila. Tvrda moć je upečatljivija i ostavlja vidljivije posledice i tragove. Po neke države je to dobro, ali po druge može biti štetno. Sa druge strane postoji meka moć, o kojoj ćemo i govoriti.
Meka moć se poistovećuje i sa pojmom meka sila. Ova moć se takođe koristi kako bi se pridobila država, ali koristi se na mnogo sigurniji i bolji način. Prilikom upotrebe ove moći ne postoje tenzije, sukobi niti bilo kakav vid prinude. Države sklapaju odnose mirnim putem, odnosno uspostavljaju diplomatske odnose. Ova moć se rasprostire i prožima kroz različite sfere, poput kulture, obrazovanja i političkih pogleda. Dolazi do ukrštanja i integracije različitih sfera i oblasti između država. Na taj način njihova veza jača, a komunikacija i razumevanje se poboljšavaju. Javna diplomatija i prijateljski odnosi dobijaju u današnjem globalizovanom svetu sve više na značaju. Često se i pominje da bi se ciljevi pre postigli kada bi se sredstva za njihovo postizanje birala na mudar način i kada bi se definitivno upotrebljavala meka politička moć.
Puno je primera gde je Srbija, koristeći ovakvu spoljnu politiku, upostavila jake i stabilne, ali i nove veze sa državama u svetu. Poznat je slučaj gde je naša država pružila pomoć i donacije siromašnim domaćinstvima u Gvatemali, usled pandemije virusa Kovid 19. Pored toga, odnosi su ojačani i time što ova država, inače članica Ujedinjenih nacija, nije priznala nezavisnost Kosova. To je ojačalo vezu i doprinelo očuvanju integriteta i suvereniteta naše zemlje. Ove dve države su postale prijatelji i svojim gestovima pokazale međusobno poštovanje.
Ne samo države iz Srednje Amerike, već i iz Azije, Afrike i Južne Amerike su obrazovale diplomatske odnose sa Srbijom. Spajanjem raznih oblasti iz obrazovanja i kulture, pokazalo se uspešnim kako bi ovakvi odnosi bili stabilniji i uspešniji. Zahvaljujući primeni javne diplomatije mnoge veze su učvršćene i mnoge simpatije između naroda osigurane. Srbija je svoj položaj i ugled učvrstila zahvaljujući mekoj politici i javnoj diplomatiji. Zahvaljujući tome, Srbija je počela da se razvija i napreduje, pogotovo u okviru spoljne politike.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *