Da li je Republika Srpska izdala Srpsku Krajinu?

Politika

Operacija „Oluja“ je bila vojna akcija Republike Hrvatske u avgustu 1995. godine. Cilj same operacije je bio zauzimanje velikog dela teritorije Republike Srpske Krajine, nepriznate države formirane na teritoriji novonastale nezavisne Hrvatske. Hrvatska je bila aktivna za vreme rata vodeći politiku zasnovanu na težnji Srba u Hrvatskoj da ostanu u Jugoslaviji.
Operacija je trajala 4 dana i završila se padom Republike Srpske Krajine i uapostavljanje kontrole nad tom teritorijom od strane Republike Hrvatske.

Međunarodne reakcije bile su podvojene. SAD i Nemačka su je podupirale, Rusija i Velika Britanija su joj se usprotivile.
Dok je sama akcija prošla prilično brzo i bez velikih gubitaka za obe strane, posledica je bilo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti. Brojni hrvatski autori naglašavaju da su Srbi iz ugroženih područja evakuirani po naređenju Vlade Krajine izdatom 4. avgusta 1995. godine.
Tokom i neposredno posle akcije su na tim prostorima zabeleženi slučajevi pljačke, kao i ubistava preostalih pripadnika srpske nacionalnosti. U tako ispražnjena područja je vlada hrvatskog predsednika Franje Tuđmana nešto kasnije naselila izbjeglice hrvatske nacionalnosti iz BiH.

Operacija Oluja je najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata. U Hrvatskoj se 5. avgusta 1995. gosine, dan kada su hrvatske snage ušle u tadašnji glavni grad RSK Knin – slavi kao državni praznik pod nazivom Dan pobede i domovinske zahvalnosti. U Srbiji se uglavnom pamti po progonima Srba iz Hrvatske.

Prilikom obeležavanja operacije „Oluja“ brojni hrvatski analitičari isticali su njeno značenje za Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od njih su naglašavali da bi bez „Oluje“ Bihać postao nova Srebrenica.

Autor: Anđela Golijanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *