Stranke iz Republike srpske bojkotuju institucije BiH zbog zabrane negiranja genocida

Politika

Predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske doneli su odluku da od 26. jula nece učestvovati u odlučivanju i radu državnih institucija u Bosni i Hercegovini. Odnosno, Parlamentu BiH, Veću ministara i Predsedništvu BiH.

Nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine (BiH) kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, lideri stranaka iz RS-a su doneli odluku o bojkotu na sastanku koji je održan u Banjaluci.
Predstavnici stranaka iz RS-a su strogo potcrtali da ne prihvataju odlukh visokog predstavnika.

Član Predsedništva BiH i predsednik Saveza nezavisbih socijaldenokrata (SNSD) Milorad Dodik, rekao je da se Inzkova odluka odbacuje kao ništavna.

„Od danas, od ovog trenutka politički predstavnici Srba i RS-a neće učestvovati u radu i odlučivanju dok se vidi kako anulirati ovo. Nećemo živeti u zemlji u kojoj neko na svom vebsajtu može doneti zakon“ naglasio je Dodik.
Željko Komšić, član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, nazvao je, Inzkovu odluku civilizacijskim činom, dok je bošnjački član tog tela Šefik Džaferović naveo kako je visoki predstavnik ispunio dug prema žrtvama.

Šta podrazumeva Inzkova odluka?
Odlukom visokog predstavnika kojom je dopunjen član 145 a Krivičnog zakona BiH, kazna zatvora od tri meseca do tri godine predviđena je za one koji javno podstreknu na nasilje ili mržnju usmerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u Odluci.
Odlukom, kako je saopšteno iz OHR-a, predviđeno i da će se kaznom od najmanje tri godine kazniti onaj ko dodeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *