Uvod u Prvi svetski rat prvi deo

Društvo

Prvi svetski rat, poznatiji u narodu i kao Veliki rat, započet je 28. jula 1914. godine. Rat je započet onog trenutka kada je Austrougarska objavila ratno stanje Srbiji. Zbog takvog postupka i takvog poteza, ovaj sukob nije počeo da se razvija samo između ovih država, već i između velikih sila. One su lančano jedna drugoj takođe objavile rat.
Glavni razlog koji je doveo do početka sukoba i neprijateljskog pogleda ove velike države na Srbiju bio je atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, koji se održao u Sarajevu. Ovaj događaj bio je zapravo početak poznate „julske krize“. Gavrilo Princip, izvodeći ovaj atentat sa ostalim zaverenicima, označio je početak dramatičnog i još jednog teškog perioda u Srbiji. Zbog toga je Austrougarska postavila ultimatum i određene zahteve koje je Srbija trebala da ispuni, ako ne želi da ratuje sa velikom silom. Zahteva nije bilo malo, a nisu ni bili toliko povoljni za položaj Srbije. Iako su bili teški za prihvatanje, srpska vlada je bila spremna da prihvati ove zahteve. Zahtevi su se uglavnom ogledali u tome da Srbija vodi politiku i da sve sfere budu uređene u skladu sa strategijom i odlukama Austrougarske. Ograničila je da ne sme gajiti ili pokazivati bilo kakav vid neslaganja ili nepoštovanja. Zahtevalo se da se ne sme podsticati propaganda protiv Austrougarske. Međutim, jedan zahtev nikakako nije mogao biti prihvaćen. Taj zahtev je nalagao da se prihvati učešće organa vlasti Austrougarske na teritoriji Srbije. Nije se mogao prihvatiti, jer je taj zahtev označavao kršenje ustava i suvereniteta Srbije.
Zbog neispunjavanja svih zahteva, Austrougarska je na današnji dan pre 107 godina proglasila Srbiji rat. Nakon ove objave, nakon prekida diplomatskih odnosa između ove dve države, započet je težak i surov period. Započet je Prvi svetski rat.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *