Da li je lepota presudna u životu?

Lepota i zdravlje

Da li je lepota presudna u životu?

Kroz istoriju smo prisustvovali različitim kriterijumima lepote i proporcija kojima treba težiti da bi se stiglo do nekog ideala. Zbog lepote su se vodili ratovi, menjali životni stilovi, rušili brakovi… Danas u vreme kada su dostupne estetske korekcije i kada gotovo svako ima priliku da izgleda onako kako želi, čini se da i dalje ne postoji potpuno zadovoljstvo. Šta sve čini lepotu i da li je ona presudan faktor u životu?

Niko ne može da opovrgne da ćete u gotovo 90% slučajeva prilikom prvog upoznavanja čoveka zapaziti najviše njegovu spoljašnjost i fizički izgled. Zaneće vas nečije plave oči ili istaknute jagodice, vitak struk itd. To je sve vrlo individualno u zavisnosti koga šta privlači. Međutim, čini se da nam je i danas kao i u prethodnim razdobljima istorije nametnut određen obrazac kako treba da izgleda savršen muškarac ili žena. Zato ćete vrlo često čuti da neko nije dobio određen posao jer nema fizički izgled koji odgovara poziciji i da postoji određena diskriminacija u svim sferama života zasnovana na lepoti.

Kolilko se društvo kreće unapred i razvija svoju modernost tako se povećava težnja društva za nedostižnim savršenstvom. Počev od holivudskih glumica koje su zračile senzualnošću pa do današnjih  manekenki koje dominiraju naslovnim stranama , žene koje ih posmatraju se u velikom broju odlučuju na estetske zahvate posle kojih većina postaje neprepoznatljiva. Da li se one osećaju ugroženo u sopstvenoj koži i bez velikih mogućnosti za napredak bez te „čarobne lepote“ ili je u pitanju nešto drugo?

Lepota je bitan, ali ne i presudan faktor u životu. Ili možemo reći da postoje mnogo drugih karakeristika koje čine lepotu i grade puteve ka uspehu. Koliko ste samo puta čuli da neko zrači harizmom ili da ima „ono nešto“?

Ukoliko se osvrnemo na današnju težnju za sve većim uvažavanjem ljudskih prava i prihvatanjem različitosti verovatno možemo da očekujemo da se ideal lepote apsolutno promeni.  To možemo videti i po tome što izlaze iz senke mnogi ljudi koji su se dugo smatrali diskriminisanim zbog svog izgleda. Uzmite samo primer devojke koja je imala problema sa pigmentacijom kože i smatrala se ružnom, a nakon toga pojavivši se u javnosti i podižući glas za različitost postala jedna od svetski poznatih manekenki sa specifičnom lepotom. Malo medijske pažnje i već na desetine devojaka počinju da zapažaju da je ta devojka zaista prelepa ako sagledate stvari  iz drugačijeg ugla. To je prvenstveno dokaz da granice koje se postavljaju kako bi se dostigla savršenost idu iz krajnosti u krajnost i nikada nećete u potpunosti moći da im se priklonite. Takođe, dokaz da medijska slika i i svetska scena nameću sliku savršenstva koja možda vama i ne odgovara, ali je prihvatate jer je prihvata većina.

Zvuči kao kliše kada kažete da je lepota u očima posmatrača, ali činjenica je da energija kojom zračite i sposobnosti koje posedujete vas čine lepom osobom  i bez zadivljujuće spoljašnje slike. Estetske korekcije vas mogu usrećiti i zadovoljiti i one nisu nešto što je loše, ali unutrašnje zadovoljstvo i ispunjenost donose samopouzdanje kojim se krećete kroz život.

Autor: Danijela Čorbić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *