Neverovatne tajne Stounhendža

Društvo

Stounhendž je gradjevina nastala u period izmedju neolita I bronzanog doba. Nalazi se u engleskom okrugu Vitšir. Stounhendž se smatra jednom od najpoznatijih turističkih znamenitosti u Velikoj Britaniji, te stoga predstavlja simbol britanske istorije. Ovaj spomenik se nalazi u nadležnosti kraljice I za njega je zadužena ustanova Englesko nasleđe ( English Herritage) Prsten od velikih okna otkrivenih u blizini Stounhendža predstavlja najveći praistorijski spomenik otkriven u Britaniji.

 

Kao prirodni spomenik Stounhendž je megalit što znači da je izgrađen od velikih kamenih blokova. Oko 80 stubova ,,plavog kamenja’’ ( nazvani tako jer potiču od vulkanskih stena) I organizovani su dva koncentrična kruga u samom centru. Na ove stubove su dodati ’’nadvraci’’ koji su zajedno sa stubovima obrazovali prsten. Tri stuba, tačnije dva sa gredom čine luk koji se zove ’’ trilliton’’ ( na grčkom – tri kamena).

Na britanskim ostrvima se nalazi više kamenih spomenika, ali se Stounhendž izdvaja od ostalih. Oblast oko Stounhendža je među najviše proučavanim arheološkim oblastima na planeti. Razlog za izgradnju Stounhendža nije još uvek otkriven I ne zna se tačno čemu je služio. Prema mnogobrojnim teorijama I tumačenjima, smatra se da je Stounhendž najverovatnije bio sveto mesto posvećeno održavanju religioznih rituala I običaja. Mnogi su mišljenja da su ljudi koji su sagradili ovaj spomenik zapravo bili pagani, te su podigli spomenik sa ciljem da se oda počast Bogu Sunca, dakle funkcionisao je poput nekog paganskog hrama. Otvor u centru kruga je okrenut u pravcu izlaska Sunca na leto.

 

U ranim 1960-im godinama, jedan američki astronom po imenu  Džerald S. Hokins izneo je svoju teoriju o  datom spomeniku, a to je da je Stounhendž glavni zvezdani centar po kome se utvrdjuje ne samo položaj Sunca već I pojave poput kratkodnevice , dugodnevnice I položaj I pomračenje Sunca I Meseca.

 

Stounhendž je uvršćen u UNESKO-ve popise Zaštićene baštine 1986. godine.

Autor: Mina Stamenković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *