Ko je Vinston Čerčil, zašto je poznat i kako je došao na vlast?

Politika

Vinston Čerčil je rođen u jednoj od vodećih političkih i aristokratskih porodica. Njegov otac Randolf Čerčil bio je jedan od glavnih političkih figura svog vremena. Čerčil je već u mladosti plenio harizmom. Sa dvadeset godina postao je slavan, kao ratni novinar, a takođe, proslavilo ga je i učešće u Prvom burskom ratu. Pored aktivnog političkog života,po čemu ga svi znaju, Čerčil je za sobom ostavio I  mnoga istorijska dela od vrednosti, a njegov značaj proteže se I kroz njegovu novinarsku delatnost. Njegova sposobnost veštog izražavanja I besedništva kako u govoru tako i u pisanju, izdvajaju Čerčila kao jedinstvenog u pretežno dominantnom svetu političara kome je pripadao. 

 

Poreklom iz englesko-američke porodice, Čerčil je rođen u Oksfordširu u bogatoj, aristokratskoj porodici. S obzirom na to da mu je otac već uveliko bio poznata politička figura, Čerčil se direktno preko oca upoznao sa glavnim dešavanjima u zemlji. Čerčil je kao mladić upisao Kraljevsku vojnu Akademiju u Sandhurstu, a potom je postao vojnik britanske vojske ( British Army) 1895. godine. Učestvovao je u ratu Britanije protiv Indije, Anglo-sudanskom ratu, kao I Prvom I Drugom burskom ratu, te je stekao slavu kao ratni pisac. U Prvom svetskom ratu stekao je titulu prvog lorda admiraliteta ( britanske mornarice).

 

U nesigurna, mračna vremena, pred Drugi svetski rat, tri političke partije u Britaniji su se udružile da bi oformile Nacionalnu vladu sa ciljem suzbijanja pretnje fašističke Nemačke na čelu sa Adolfom Hitlerom. U Britaniji je narod želeo nekoga ko će ujediniti, inspirisati naciju I dovesti do pobede. Na zahtev šire mase, kralj je odlučio da pozove Čerčila na mesto premijera I vođe Nacionalne vlade. Čerčil zamenjuje Nevila Čemberlejna na mestu premijera 1940. Godine. S obzirom na to da su medjusobnu netrpeljivost, kao i dugotrajnu opoziciju prema Nemačkoj delili narod I sam Čerčil, upravo je Čerčil bio jedini iskusan političar od autoriteta, moralnog uticaja I popularnosti da predvodi narod. Čerčil je bio premijer Britanije sve do 1945. ( prvi mandat). Čerčil je odbio potencijalne pregovore za mirovni sporazum sa Nemačkom, zato što je bio svestan da je cilj Nemačke I njenog lidera potpuna dominacija sveta. Takođe, Čerčil je predvideo uticaj današnje Rusije ( tzv. Uticaj ,,čelične zavese’’)  na Evropu u predstojećem Hladnom ratu, i zalagao se za ujedinjenje Evrope.

 

Izbor Čerčila za premijera se ispostavio plodonosnim. Najpre, njegova opozicija prema Hitleru, njegove odlične veštine besedništva I pisanja, omogućile su da Čerčil postane politički uticajna ličnost za svoje vreme. Njegovi duboko ukorenjeni stavovi I hrabrost, umnožili su njegovu slavu I popularnost u Britaniji. Čerčilov moralni autoritet i pronicljivo razmišljanje o neprijateljskoj strani, tj. o Hitlerovim motivima, podstakli su zemlju Britaniju da prizove Čerčila u pomoć u najkritičnijim I najmračnijim trenucima po zemlji.

Autor: Mina Stamenković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *