Šta znače simboli na grbu Ujedinjenog Kraljestva?

Društvo

Nazive Velika Britanija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Engleska ljudi često mešaju, medju njima i sami stanovnici ove zemlje, te stoga znaju da stvore konfuziju. Kako bi pojasnili, važno je znati da je Engleska samo jedna zemlja u sastavu Kraljevstva. Velika Britanija je ostrvo u čijem sastavu su Engleska, Škotska i Vels, dok Ujedinjeno Kraljevstvo uključuje i Severnu Irsku. Kada govorimo o Ujedinjenom Kraljevstvu kao celini, najčešće se koristi termin Britanija ili Velika Britanija.

 

Kraljevski grb, ti raznobojni dezeni, simboli srednjevekovne cestitosti i dalje su deo modernog sveta, a pojedinci zainteresovani u porodičnu istoriju, često pronalaze ovakve vizuelne simbole primamljivim iznova I iznova, pa čak I ponekad zagonetnim. Skriveni pod velom nepoznate terminologije I misterioznih značenja, oni istovremeno zbunjuju koliko I zadivljuju. U nadi da razotkrijemo neke od ovih misterija, najpre cemo objasniti kako se neki od termina koriste, zajedno sa istorijom upotrebe simbola da bismo razotkrili sistem na koji upućuje grb, koji se I dan danas primenjuje.

 

Kraljevski grb Ujedinjenog Kraljevstva u stvari simbolicno predstavlja britanskog monarha na vlasti ( trenutno kraljica Elizabeta II) I britansku državu. 

 

U glavnom delu grba nalazi se četvorodelni štit koji pretstavlja tri zemlje: Englesku, Škotsku I Irsku. U gornjem levom uglu kao I u donjem desnom uglu prikazana su tri lava u pokretu na crvenoj pozadini ( simbol Engleske), zatim u gornjem desnom uglu nalazi se kraljevski grb Škotske – crveni lav na zlatnoj pozadini, okružen ljiljanovim vencem i najzad, u donjem levom uglu štita nalazi se harfa ( simbol Irske ).

 

Na vrhu štita, tačnije na zlatnom kraljevskom šlemu se nalazi lav koji stoji na sve četiri šape, sa imperijalnom krunom na glavi.Štit sa jedne strane drži lav (simbol Engleske), a sa druge jednorog (simbol Škotske). Jednorog je okovan lancima, pošto je po predanju slobodni jednorog bio jako opasan kada bi bio pušten na slobodi. Neki istoričari povezuju jednoroga sa škotskim načelima slobode I nezavisnosti, te stoga držeći jednoroga vezanog, Škoti čuvaju svoju zemlju u miru i  bezbednosti.

 

Ispod štita nalaze se dva motiva britanske vladavine- prvi se odnosi na britanskog monarha – ’’Dieu et mon droit’’- Bog I moje pravo, a drugi se odnosi na britanski Red podvezice (najpoznatiji i najpopularniji viteški red u Evropi i svetu) – ’’Honi soit qui mal y pense’’ – Ponižen bio onaj koji zlo misli.

 

Lav i jednorog stoje na donjem ramu, koji podseća na postolje. Na tom ramu nalazi se čičak, ruža porodične loze Tjudor i detelina. Svi ovi elementi po redosledu predstavljaju Škotsku, Englesku I Irsku. Grb Kraljevine Engleske objedinjuje dve strane – Škotsku I Englesku. Vels i Severna Irska su bile deo Engleske još od 1707. Godine, kada je po tzv. Aktu Unije donesena odluka da Vels i Severna Irska budu integralni deo Engleske.

Autor: Mina Stamenković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *