Milica Stojadanivić Srpkinja zasšto su je Srpinja zvali

Kultura

Milica Stojadinović Srpkinja bila je srpska pesnikinja. Njene pesme su bile brzo prihvaće, slavu je stekla naglo, ali je još većom brzinom zaboravljena. Odala se alkoholu i prosila za hranu. Umrla je u Beogradu u siromaštvu.

Rođena je u Bukovcu. Za vreme rata matične knjige su uništene, te je podatak oko godine njenog rođenja često bio sporan. Najčešće se navodi 1830. godina, a tu godinu su uzimali i oni koji su je poznavali i pisali o njoj, kao Đorđe Rajković ili Ludvig August Frankl. U izvorima iz manastira Ravanice u Vrdniku ubeležen je i datum rođenja 6. juli 1830. Međutim, trebalo bi da su pasoške isprave tačne, ali i tu su pisana dva različita podatka, 1828. i 1830. godina. U pismu jereja Ratomira Kurucića, upućenog Slavku Vidakoviću, činovniku Srpskih narodnih fondova iz Sremskih Karlovaca, navodi se izvod iz protokola krštenih bukovačke crkve, a prepis je datiran 1940. i iz njega se može videti da je Milica rođena 22. marta 1828. ili 6. jula 1828. godine. Ovi i drugi podaci govore o tome da bi se 1828. moga uzeti za godinu Miličinog rođenja.

Obrazovala se uglavnom sama, učeći strane jezike i sudelujući u književnom životu. Počela je da objavljuje pesme već u trinaestoj godini kada je u „Serbskom narodnom listu“ iz Pešte izašla njena prva pesma. Ona je kao mlada devojka, postala veliki rodoljub te je već 1848. godine htela da ide sa ratnicima koji su bojevali u Vojvodini i da im uz gitaru peva junačke pesme, kao Jovanka Orleanka kako je to čitala u Šilerovoj knjizi. Otac joj to nije dozvoljavao ali je ipak uspela da se izbori i da ponosno korača pred narodnim povorkama koje su išle sa Fruške gore. U tom periodu ponesena revolucionarnim zanosom koji je zahvatio celu Evropu Milica je pisala o rodoljublju, o vojvodi Stevanu Šupljikcu, Knićaninu… Kosovo je bila njena omiljena tema, a njene pesme se pojavljuju u srpskim listovima i časopisima „Vojvođanci“, „Sedmici”, „Šumadinci”, „Fruškogorci” i nešto kasnije u „Danici”.

Pevala je o „slavenskoj lipi“, kao o „drveću slobode“ u Francuskoj. U odelu od tri narodne boje, ona je išla pred narodnim povorkama koje su iz Fruške gore stizale u Vukovar. Kada su se stvari okrenule rđavo po Srbe, osamnaestogodišnja devojka, koja je čitala Šilerovu Jovanku Orleanku, zavetovala se da će sa gitarom u ruci otići u srpski logor i pesmom raspaljivati gnev i hrabrost srpskih boraca.

Ona je prepoznata kao mlada, lepa i talentovana pesnikinja koja služi na ponos ponos cele srpske poezije te uspostavlja kontakte sa brojnim pesnicima. Mnogi od njih dolaze da vide i upoznaju „Fruškogorsku vilu“ ili „Vrdničku vilu“ kako su je zvali.

Prvu zbirku pesama štampala je 1850. godine, zatim 1855. i 1869, a potpisivala se najčešće kao Srpkinja ili “jedna Srpkinja”. Interesantno da su kneginja Julija i knez Mihailo Obrenović finansijski pomagali objavljivanje njenih izdanja. Od njenih dela najpoznatiji je njen pesnički dnevnik „U Fruškoj gori“ izdat u tri sveske.

Milica je bila i saradnica mnogih listova i čak se navodi kao prva žena izveštač sa ratišta, zahvaljujući reportaži pod nazivom „Srce i barikade iz Beograda”, nastaloj za vreme bombardovanja Beograda, juna 1862. godine, a koje je objavio „Madžarski dnevnik”. Prelazila je reku Savu samo kako bi videla hrabre vojnike.

Milica je dva puta bila u Beču, 1851. i 1854. godine kada je odsedala kod Vuka Karadžića i njegove ćerke Mine, kako je navodila „posestrime po poeziji“ i sa kojom se družila do kraja života. I njen odnos sa Vukom je bio prilično prisan. On je često svoju „kći iz Fruške”, kako je prozvao, posećivao u Vrdniku, a povremeno su i zajedno i putovali. Čak je ubeđivao i da se uda za jednog uglednog i bogatog Nemca, ali Srpkinja nije htela ni da čuje.

Godine 1855. umire joj majka, a 1864. otac i to je bilo presudno za dalji Miličin život. Pet godina kasnije objavila je poslednju zbirku poezije i potom je potpuno zaćutala. Bila je primorana da se preseli u Beograd jer je njen brat rasprodao skoro čitavo imanje u Vrdniku.

Ovaj deo njenog života je najmanje poznat. Kada ju je Mina Karadžić Vukomanović poslednji put videla, svedočila je o Miličinom izgledu. Bila je u „čudnom odelu“, mršava i bleda. Nije ju prepoznala, samo je pružila ruku i rekla: „Udeli mi štogod”.

Umrla je u Savamali, u Beogradu, u kući jednog Grka, trgovca, 25. jula 1878. godine. Sa njom je bila Hrista, šesnaestogodišnja devojka. Pretpostavlja se da je nosila Miličin nakit da se proda, i da je bila do poslednjeg dana sa njom. Milica je sahranjena na Starom groblju u blizini crkve Svetog Marka. Kosti su joj kasnije, 1905. godine prenešene u Požarevac, gde je 1966. postavljena ploča. U Vrdniku joj je podignut spomenik 28. juna 1912. godine, rad samoukog vajara Jovana Pešića.

Danas sećanje na Milicu Stojadinović Srpkinju održava pesnička manifestacija „Milici u pohode“ koja se u oktobru održava u Bukovcu gde je rođena i Vrdniku gde je živela a tada se dodeljuje i prestižna književna nagrada za poeziju „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine za kompletan književni opus.

 

Autor: Marija Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *