Ako niste obišli Palićko jezero šta čekate?

Društvo

U prelepoj ravnici Vojvodine nalazi se Palićko jezero, prema jednoj legendi napravljeno od suza pastira Pavla koji je tu uzgubio svoje stado pa je zato voda ovog jezera slana, a prema drugoj jezero je ostatak Panonskog mora koje je pre mnogo godina postojalo na ovim prostorima.

Poseta ovom jezeru će predstavljati pravi doživljaj. Dokazano je da voda i mulj ovde imaju lekovita svojstva, pa će kupači ne samo imati priliku da se osveže, već i okrepe svoje telo. Nažalost, kupanje na Palićkom jezeru nije dozvoljeno zbog zagađenosti. Ipak, to nimalo ne treba da vas obeshrabri od posete Paliću jer ovaj turistički centar itekako ima šta da ponudi. Uživaćete u prelepim šetnjama pored vode.

Jezero je nastalo u pradavna vremena kao izdansko, iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale dolinu. Salinitet jezera se objašnjava time što se voda slivala sa okolnog terena rastvarajući natrijum-hlorid. Jezero Palić se u pisanim dokumentima prvi put pominje 1462. godine kao Pali (Paly). Prvi crtež, koji je predstavljao mapu jezera (Paligo Palys) potiče iz 1690. godine. Još se krajem 18. veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Prema ideji lekara iz Subotice, 1845. godine je najpre izgrađena gostionica Donja trščara, što je bio temelj kasnije izgradnje Kupališta i Banje. Svoj procvat Palić doživljava 1880-ih, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897. Osim zbog lečenja (prvenstveno koštanih i kožnih oboljenja) posetoci su na Palić dolazili i zbog zabave. Između 1880. i 1914. na Paliću su održavane sportske igre u brzom hodanju, biciklizmu, rvanju, mačevanju i drugim sportovima, od kojih neki sada već imaju dugu tradiciju na Paliću. Broj posetilaca kupališta i banje Palić je rastao sve do početka Prvog svetskog rata.

Posle Prvog svetskog rata, na istočnoj obali Palića izgrađen je Veliki (Muški) štrand, najveći objekat te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji. I nakon Drugog svetskog rata nastavljeno je sa izgradnjom Palića, pa je 1950. u borovoj šumi izgrađena Letnja pozornica od netesanog kamena na kojoj su gostovali mnogi umetnici. Šezdesetih godina 20. veka izgrađen je sportski centar sa terenima za fudbal, odbojku, košarku, rukomet. Na istočnoj obali je podignuto Vikend naselje gde su mnoge subotičke firme izgradile odmarališta za svoje radnike. Godine 1978. iskopana je prva bušotina termomineralne vode na Paliću, a 1984. je otvoren Termalni bazen. Izgrađen je moderan hotel „Prezident“ 2000. godine, a u istom maniru nakon toga je adaptirano nekoliko starih palićkih vila, kojih je krajem 19. veka bilo preko 200 i pretvoreno u luksuzne hotele manjih kapaciteta. Okolina banje je pošumljena. Veliki park je od tada redizajniran, a zasađeno je još zelenila, tako da od prvobitne površine od nešto više od 86.000 m2, park danas zauzima oko 190.000 m2. Palić je danas kvalitetna i poznata turistička destinacija.

Ovo jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama, a izvori mineralne vode imaju temperaturu od 25°C. Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.

Najmlađim posetiocima će najzanimljiviji svakako biti Zoološki vrt u Paliću u kom većina životinja nije zatvorena već slobodno šeta. Palićki zoološki vrt je domaćin za oko 65 životinjskih vrsta, ali je ujedno i neka vrsta botaničke bašte i pravi biser hortikulture.

Jedan od simbola Palića je čuveni Vodotoranj, koji je izgrađen u stilu secesije i izdvaja se po svojoj lepoti i neobičnoj arhitekturi. Vodotoranj predstavalja i svojevrsni ulaz u „Veliki park“, jedan od najlepših parkova u Srbiji izgrađen u engleskom stilu. Park se prostire na 19 ha, a u njegovom centru se nalazi Letnja pozornica.

U letnjim mesecima, na Paliću se održava i Festival evropskog filma, pa ovo mesto postaje stecište mnogih, pre svega, regionalnih filmskih stvaralaca, glumaca i kritičara. Zaljubljenici u “sedmu umetnost” ovde mogu uživati u prijatnom ambijentu gledajući najnovija filmska ostvarenja, a jedna od glavnih specifičnosti festivala je i činjenica da je jedan od retkih manifestacija ovog tipa sa 100 odsto evropskim sadržajem.

Čak iako ne odete u zoo, biljni i životinjski svet oko jezera će vas očarati i ostaviti bez daha. Okolina je zaštićeni park prirode u Srbiji, a ovde možete videti i mnogobrojne vrste od kojih su mnoge svetske prirode retkosti.

Autor: Marija Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *