Kako su Nemačka i Francuska rešile svoje dugogodišnje probleme?

Politika

Nemačka i Francuska su danas jedne od vodećih zemalja Evrope. Samom činjenicom da su oblikovale Evropsku uniju, dovoljno govori o njihovoj moći. Za 70 godina, tri puta su ratovale jedne protiv drugih: u Francusko-pruskom ratu i dva svetska sukoba.

Prvi suret Nemačke i Francuske je bio 1871. godine, zbog rata kojeg su objavili Nemci, tadašnji Prusi. Francusko-nemački rat je prouzrokovan ciljem jačanja uticaja Pruske i samog ujedinjavanja Nemačke. Nakon teškog poraza u bici kod Sedana i zarobljavanje cara, Napoleona III, omogućio je Pruskoj preuzimanje vlasti i samim time ukinjanje Francuske monarhije. Nova republika je morala, tek uspostavljenom Nemačkom carstvu, da prepusti Alzas i Lorenu i plaća ratnu odštetu. Bes i neprijateljstvo Francuza je trajalo sve do kraja Drugog svetskog rata 1945. godine.

Tokom Prvog svetskog rata, Francuska je sa užitkom ratovala protiv Nemačke i Austrougarske. Iz Prvog svetskog rata su izašli kao pobednici, dok su Nemci bili gubitnici. Međutim, to nije bio slučaj u Drugom svetskom ratu gde je Nemačka, juna 1940. godine, brzo porazila Francusku munjevitim tenkovskim prodorima. Poznatije kao blickrig (nem. Blitzkrieg). Posle toga je bila podeljena na dva dela:  na severozapadni deo koji je direktno okupirala Nemačka, i na jugoistočni deo kojim je upravlјala kolaboracionistička vlada u Višiju. Ne zadugo, Nemačka je novembra 1942. godine okupirala i jugoistok Francuske. Uz pomoć SAD-a, Francuska se oslobodila.

Od kraja Drugog svetskog rata do 1963. godine obeležilo je međusobno pomirenje i postupno prevazilaženje neprijateljstava iz prošlosti. Od 1963. godine zemlje su ušle u fazu izgradnje specijalnog francusko-nemačkog savezništva, koji je bio zatemeljen Jelisejskim sporazumom. On je zvanično potpisan 22. januara 1963. u palati na Jelisejskim poljima u Parizu. Ovaj sporazum se smatra temeljom za stvaranje Evropske energetske zajednice i same Evropske unije. Nekadašnji krvni neprijatelji, nakon viševekovnog sukoba, postali su susedi i evropski partneri. Iako često imaju suprotne stavove, njihovi odnosi su veoma duboki.

Prilikom posete francuskog ambasadora Žan Luja Falkona na ceremoniji u ambasadi Francuske u Beogradu, ambasador je uputio par reči javnosti.

„Sporazum je bio čin hrabrosti dvojice državnika i čin pomirenja, koji možda nije odgovarao stavu javnosti, kako se to kaže modernim rečnikom, ali i deo vizije sveta za opšte dobro“

Međusobno savezništvo između ove dve zemlje u celom posleratnom razdoblju je imalo ključni uticaj na procese evropskih integracija. Zbog stabilnosti države, danas, Nemačka i Francuska ne mogu jedna bez druge.

 

Autor: Nevena Kalezić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *