Da li u Evropi moraš biti član nekog saveza?

Politika

Ne samo u Evropi, već i u svetu, svaka država teži kako ekonomskom tako i političkom napretku. Poznato je da živimo u eri globalizacije i da puno zemalja kako bi ostvarile svoje ciljeve i bile razvijene i uspešne države ulaze i pridružuju se savezima. Poznati danas svakako jesu Evropska unija i NATO savez.

Evropska unija se posmatra kao najmoćnija međuvladina i internacionalna organizacija. Ona se sastoji iz 27 država Evrope. Ovaj savez pomaže mnogim državama u ostvarenju njihovih interesa i pomaže njihovom jačanju i poboljšanju pozicije. Kako ima svojih prednosti, tako ima i mana. Evropska unija je poslednjih godina naišla na mnoge poteškoće, ali jedna od najvećih jeste izlazak Velike Britanije iz Unije. Neke članice koje su u njenom sastavu su razvijene i uspešne, dok su neke manje ostvarene na političkoj i ekonomskoj sceni. Manje razvijene članice su nezadovoljne, jer su smatrale da će ekonomski napredovati ulaskom u ovu organizaciju, što se i nije baš dogodilo. Došlo je i do poznatog fenomena odliva mozgova, emigracije obrazovanih stručnjaka u razvijene i uspešnije zemlje. Takođe, virus corona je negativno uticao na osnovno načelo Evropske Unije, a to je slobodno kretanje ljudi i roba, što nije važilo u dužem periodu i uništio je ekonomiju i zemlje koje žive i zavise od turizma. Nisu sve članice Unije jednake a trebalo bi biti. Najviše se ističe Nemačka, kao vodeća članica EU. Poslednjih godina se i Francuska predstavlja kao dominanta na evropskom tlu. Iako je EU imala za cilj da pomogne slabije razvijenim državama i njihovim ekonomijama, nije u tome potpuno uspela. Napredovale su samo one koje su već razvijene, jer su pridošli mladi pojedinci,koji su bili u potrazi za boljim uslovima rada i života.

NATO pakt je vojni savez, koji se sastoji od 30 zemalja, i severnoameričkih i evropskih. Mnoge države su se pridružile NATO-u, u nadi da će lakše ući u EU, što baš i nije bio slučaj. NATO je savez kolektivne bezbednosti, sve države koje mu pripadaju brane onu koja je bezbednosno ugrožena. Ovaj savez svojim članicama pruža zaštitu, ali i traži određene obaveze od njih, poput davanja svojih dohodaka na finansiranje vojnog budžeta. Problemi koji se pojavljuju i u okviru ovog saveza takođe postoje. Primer jesu nerešeni sukobi između Grčke i Turske. Kada bi i došlo do sukoba, ne zna se kako bi na to NATO reagovao, jer su obe države članice ovog vojnog saveza.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *