Da li je Slovenija iskoristila SFRJ?

Politika

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija postojala je od završetka Drugog svetskog rata pa sve do devedesetih godina prošlog veka. Ona je obuhvatala Srbiju i njene današnje susede, a svojom površinom je i obuhvatala veliku teritoriju. SFRJ je poznata jer se nalazila u sastavu Pokreta nesvrstanih. Borila se za nacionalnu nezavisnost i ekonomski razvoj. Prednost je bila što je imala i izlazak na more.
Raspad SFRJ je započet 1991. godine, kada su dve njene članice odlučile da napuste njen sastav. To su bile Slovenija i Hrvatska. Veliki problem je bio što ove dve države nisu želele da svoju nezavisnost steknu mirnim putem i dogovorom, nego su samostalno donele odluku i pripremale se za oružani sukob. Svakako da se znalo da SFRJ ne želi da menja granice i dozvoli izmene unutar iste, ali nije bilo načina da se izbegne sukob između Slovenačke teritorijalne borbe i Jugoslovenske narodne armije. Ove dve strane težile su različitim ciljevima. Slovenija je želela da se odvoji i postane samostalna država, dok Jugoslavija nije želela da dopusti da na takav način dođe do promena u okviru njenog sastava. Rat koji je izbio poznat je pod nazivom Desetodnevni rat. Slovenački teritorijalci naneli su velike štete i gubitke vojnicima JNA, gde je bilo i mladih koji su služili vojni rok.
Ne bi dolazilo do ovakvih sukoba i gubitaka da je Slovenija odlučila da se na miran način, a u skladu sa ustavom odluči na odvajanje od ostalih država. Ipak, Slovenija se odlučila na nasilan put. U celoj ovoj priči, u ovom sumornom i nemirnom periodu, gde je došlo do pojavljivanja različitih interesa i strategija, došlo je i do mešanja Sjedinjenjih Američkih Država. One su se protivile sukobima i nemirima koji su se odigravali na teritoriji, sada već nekadašnje SFRJ, i izrazile da neće dopustiti da se nasilno spreči promena granice i odvajanje ne samo Slovenije, nego i Hrvatske. Ovim postupkom su na neki način Jugoslaviji i njenoj armiji bile vezane ruke da spreči odvajanje ovih dveju država.
Odgovor bi svakako bio da. Slovenija je iskoristila situaciju da bude u skladu sa njenim interesima i koristima. Slovenija je iskoristila odluku SAD-a. Iskoristila je da svojim snagama, iako su bile manje, postigne svoj cilj, jer je znala da JNA neće upotrebiti svoja sredstva i celokupnu silu da spreči tendenciju Slovenije. Ona je postigla svoj cilj i proglasila nezavisnost zajedno sa Hrvatskom, čime je započet i kasniji raspad cele Jugoslavije.
Slovenija je izvukla dobre privilegije nakon odvajanja. Dobila je kao autonomna država povoljan položaj, veliko bogatstvo. Jake fabrike su ostale u okviru teritorije Slovenije, što joj donosi dodatne prednosti u odnosu na druge, susedne države.

Autor: Kristina Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *