Zašto je Žiča crvene boje?

Društvo

Manastir Žiča u blizini Kraljeva, odnosno crkva Hrista Spasa je podizana sa namerom da predstavlja sedište arhiepiskopije i da bude mesto krunisanja srpskih kraljeva. Žiča zauzima veoma značajno mesto u istoriji, kulturi i državnosti srpskog naroda. U ovom manastiru krunisano je ukupno sedam srpskih vladara. Njen zadužbinar Stefan Prvovenčani  je i sam krunisam u njoj za srpskog kralja. Takođe, Sveti Sava je imao značajnu ulogu u kreiranju manastira,a  bio je i prvi arhiepiskop koji je stolovao u ovom manastiru. Ono što intrigira je sama boja fasade crkve Hrista Spasa, koja je čini drastično različitom od ostalih na našim prostorima.

Svi smo upoznati sa tim da je Sveti Sava određeni deo svog života proveo na Svetoj Gori kao i da  se na istoj zamonašio u manastiru Vatoped.  Po povratku Svetog Save iz Nikeje 1220. godine crkva je dobila crvenu boju.   Smatra se da je baš Sveti Sava došao na ideju da crkva bude  obojena u jarko crvenu boju po ugledu na manastire na Svetoj Gori, tačnije manastire Vatoped i Lavra.

Osim Savinog divljenja manastirima na Svetoj Gori, jedan od razloga za ovakvu boju fasade  mogao je biti što crvena boja nosi simboliku vladarske, carske dinastije. Takođe,    smatra se da je Sava vođen mišlju da crkva počiva na krvi mučenika, zahtevao da se Žiča oboji u crveno.

Žiča danas predstavlja jedan od najposećenijih manastira u Srbiji, a njena crvena boja je čini upečatljivom i interesantnom kako domaćim, tako i stranim turistima.

Autor: Kristina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *