Bobovac- Kraljevski grad

Društvo

Bobovac je deo nekadašnje prestonice i tvrđava srednjovekovne države u Bosni. Zajedno sa Kraljevom Sutjeskom činio je prestonicu Stefana ili Stjepana II Kotromanića. Nalazi na oko 20 kilometara od današnjeg Vareša.

Bobovac  se nalazi na nepristupačnom položaju tako da je bilo veoma teško doći do njega, a samim tim grad je bio zaštićen od opsada. Podignut je na padini planinskog masiva, a samo mesto gde se nalazi je veoma strmo i stepenasto. Ono što je pružalo dodatnu zaštitu od opsade grada jesu dve reke- Mijakovska i Bukovica. Navedene reke su  male rečice, ali stvar je u tome što one zapravo nikada ne presušuju.

TRI PUTA OPSEDAN

Prvi put Bobovac je doživeo opdasu od strane velikog cara Stefana Dušana Silnog. Ono što je interesantno ova opsada je bila neuspešna. Početkom 13. veka Mađari osvajaju grad, a 1463. godine Bobovac konačno pada pod  Turke, a tim činom je srednjovekovna država u Bosni prestala da postoji.

Bobovac čine dva dela- Dornji i Gornji grad. U njegovom sastavu nalazi se i Donžon kula koja se nalazi na najvišoj tački tvrđave.  U komplesku Bobovca nalazi se mauzolej kraljeva, to jest grobna crkva u kojoj su sahranjeni Stefan Ostoja, Tvrtko II i Stefan Tomaš. Crkva je izgrađena u gotskom stilu i  ima jednobrodnu osnovu sa apsidom. Grobnice kraljeva su smeštene u narteksu koji je dugačak 8 metara. Na grobovima navedenih kraljeva nalaze se nadgrobne ploče izrađene od crvenog mermera, ali one su nažalost uništene. Grad su čuvali zidovi debljine oko 1 do 1,5 metara koji su opasavali grad na oko kilometar dužine.

Postoje fragmenti koji svedoče o postojanju naselja na mestu Bobovca i iz rimskog perioda i kasne antike.

Autor: Katarina Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *