Danas bi Robin Vilijams napunio 70 godina

Kultura

Robin Maklorin Vilijams rođen 21. jula 1951. godine u Čikagu, bio je američki glumac i stendap komičar. Preminuo je 11. avgusta 2014. godine u Tiberonu.
Pažnju je privukao sedamdesretih i osamdesetih godina kada je dobio Zlatni globus za ulogu u komediji „Mork i Mendi“. Po završetku snimanja serije, izgradio je uspešnu karijeru kao filmski glumac.
Prvenstveno poznat kao komičar, ovaj glumac je neke od najpopularnijih uloga imao u dramama „Dobro jutro Vijetname“, „Kuka“ ali i mnogim drugim.
Pored drama imao je česte nastupe i u porodičnim komedijama.
Iako je na kolege i publiku ostavljao utisak veselog i optimističnog čoveka, tokom života se borio sa depresijom i problemima sa zavisnošću od alkohola i kokaina.
Rođen je u Čikagu, u bogatoj porodici, pa se očekivalo da će imati lagodno detinjstvo, međutim, to se nije desilo. Bio je usamljeno dete zbog čestog odsustva roditelja. Kako bi izbegao samoću i podrugivanje dece, stvarao je izmišljene prijatelje. Na ovaj način je bežao od stvarnosti i privlačio pozornost svojih roditelja.
Tokom srednje škole otkrio je Dramski klub i tu po prvi put otkrio da je gluma njegov glavni način izražavanja.
Vremenom je napustio i fakultet shvativši da svo svoje vreme provodi u fakultetskom pozorištu umesto predavanjima.
Nakon tri godine pokušavanja upisao je jedan od najprestižnijih fakulteta u Americi, Džulijard. Nakon dve godine studiranja ga je napustio uz komentar jednog od profesora da „Tu više nemaju čemu da ga nauče“.
Robin se bavio i humanitarnim radom, ali uprkos njegovoj dobroti, problemi sa konzumiranjem alkohola su se vratili u njegov život početkom 2000-ih, nakon 20 godina apstinencije.
Na insistiranje prijatelja i porodic, proveo je određeno vreme u centru za rehabilitaciju. 2014. godine je otkazana serija na kojoj je radio, iste te godine dijagnostifikovan je sa Parkinsonovom bolešću. (Tek nakon smrti se utvrdilo da je zapravo u pitanju bila demencija)

Tri puta je nominovam za Oskara, koju je osvojio samo jednom za ulogu u filmu „Dobri Vil Hanting“.
Takođe je dobitnik dva Emija, četiri Zlatna globusa i dve nagrade Udruženja mladih glumaca i pet Gremija.
Vilijams je preminuo 11. avgusta 2014. godine u 63. godini života od asfiksije. Policija je ubrzo potvrdila da je smrt nastala kao  posledica samoubistva vesanjem.

Autor: Anđela Golijanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *