Posle skoroči dvadeset godina Amerika se povlači iz Afganistana

Politika

Kao što je već poznato,  rat u Avganistanu je vojni sukob između koalicije zemalja prevođenih Sjedninjenim Državama i Ujedninjenim Kraljestvom i radikalnih islamista predvođenim Talibanima i Al Kaidom. Rat je počeo 7. oktobra 2001. godine kao odgovor na terorističke napade 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington. Cilj invazije bio je da se pronađu Osama bin Laden i drugi visoki pripadnici Al Kaide, da se uništi njena organizacije i da se ukloni talibanski režim u Avganistanu koji je pružao pomoć i utočište Al Kaidi. Tokom ovog rata, vođene su dve vojne operacije kako bi se uspostavila kontrola nad državom. Jedna je Operacija Trajna sloboda koja se završila 28. decembra 2014. godine i druga, Operacija slobodina straža koja je počela odmah 1. januara 2015. godine.

Po saopštenju Bele Kuće i vojnih zvaničnika, SAD I Nato formalno su započeli povlačenje poslednjih preostalih vojnika u Avganistanu, što je navodilo ka kraju najdužeg rata koji je Amerika vodila. Opšte poznato je bilo da je predsednik Džo Bajden odredio 1. maj kao zvanični datum kada će početi povlačenje preostalih vojnika, iako je vojska nedeljama pre već prebacivala opremu iz Avganistana.

U sporazumu koji su u februaru 2020. potpisali predstavnici Amerike i njenih saveznika iz Severno- atlentske vojne alijanse (NATO), vojska će se povući u roku od meseci, ako talibani zadrže kontrolu nad teritorijama na kojima se sada nalaze i ne dozvole akcije Al Kaide i drugih ekstremista. Jedan od uslova u sporazumu bio je da talibani nastave razgovore sa ostalim važnim akterima u avganistanskom društvu o uspostavljanju trajnog mira. Talibani, takođe pristalice tvrokornog islamističkog pokreta, posle potpisivanja sporazuma su prestali sa napadima na međunarodne snage, ali ne i na pripadnike avganistanske vlade. Ovo su bile informacije koje je u aprilu 2021. preneo BBC.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među avganistanskim stanovništvom, uz opravadanje da bi budućnost te zemlje mogla biti predata talibanima.

Prema najnovijim saznanjima, EU je vrlo zabrinuta zbog pogoršanja stanja u Avganistanu, gde su u vojnoj ofanzivi pobunjenici- talibani, i razmatra kako da zaštiti osoblje.

Dva operativca Al Kaide su u ekskluzivnom intervjuu za CNN poručila da bez obzira na odluku o povlačenju, obećava nastavak rata protiv SAD na svim frontovima, dokle god Amerikanci u potpunosti ne napuste Islamski svet.

Autor: Milena Vlajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *