Kula Nenadović-  podizana i paljena od strane Nenadovića  

Uncategorized

   Kula Nenadović kao i šanac oko nje nalaze se u podnožju brda Kličevac, nedaleko od samog centra grada Valjeva.  Kula danas označava nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.  Vreme izgradnje kule se smešta u sam kraj Prvog srpskog ustanka, tačnije 1813. godina, a podižu je članovi moćne i za to vreme veoma obrazovane porodice Nenadović.

Za njenu izgradnju zaslužni su prvi srpski ministar unutrašnjih poslova Jakov Nenadović, kao i njegov sin vojvida Jevrem Nenadović. Razlog podizanja kule bio je kontrola pristupa gradu i čuvanje baruta za borbu na Drinskom frontu.  Kula je zapravo predstavljala veoma značajan element za odbranu Valjeva. Podignuta je veoma brzo, za samo nekoliko meseci u proleće. Jakov i Jevrem su ostatke nekadašnje kule koja se nalazila na ušću Gradca u Kolubaru, iskoristili za gradnju ove kule. Zapravo materijal stare kule je poslužio za gradnju ove nove kule na Kličevu.

Veoma dramatičan dogaćaj zbio se u unutrašnjosti kule tokom Drugog srpskog ustanka 1715. godine. Naime, Turci su zauzeli kulu, a u njenom podrumu, držali su zatočene Srbe. Nakon njihovog oslobođenja i izvođenja na svetlost dana, taoci zbog dugog obitavanja u mraku podruma kule, nisu mogli da gledaju. Pomislivši da su ih Turci oslepili, Sima Nenadović je naredio da se kula spali. Nakon paljenja kula nije bila srušena, a o njoj je pisao Joakim Vujić, obilazeći ove krajeve.

Lazar Teodorović je putem pisma 1835. godine predlagao knezu Milošu Obrenoviću, da bi bilo dobro da se kula odnovi. Pisao mu je da bi kula bila korisna za čuvanje vojne opreme, to jest baruta i olova.  Konačno 1836. godine knez Miloš Obrenović obnavlja kulu.

Kula Nenadović izgrađena je od kamena, a sastoji se od podruma i tri sprata. Visoka je zajedno sa krovom oko 17, 5 metara, a zasvedena je opekom i nadkrivena ćeramidom.  Na njenim spoljašnjim zidnovima nalaze se ploče sa heraldičkim obeležjima. Danas je kula temeljno rekonstruisana, a u njoj se nalazi muzejska postavka.

 

Autor:Katarina Lazić

 

1 thought on “   Kula Nenadović-  podizana i paljena od strane Nenadovića  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *