Napustio nas je Danilo Perišić- autor knjige “Ničiji pas”

Kultura

Dana 9. jula 2021. godine napustio nas je Danilo, diplomirani sociolog, profesor, suprug i otac dvoje dece,  a o njegovoj divnoj ličnosti svedoče ljudi srećni što su ga poznavali, a i oni koji tu priliku nisu imali, svakako nisu ostali ravnodušni na njegov pozitivan stav prema životu i bolesti.

 

Preminuo je svega par dana posle smrti njegove majke, a poslednja stvar koju je objavio na Fejsbuku bila je pesma “Die with your boots on”, što je i učinio. Do kraja je ostao uz svoju porodicu, prijatelje i narod.

Njegovi talenti su se prostirali na mnoge frontove. Osim što je bio ljubitelj nauke i sociolog, voleo je muziku, svirao je više instrumenata, izuzetno je pisao, stoga je njegovo stvaralaštvo nemerljivo vredno.

 

Svoj roman prvenac posvetio je stradanju Srba, a inspiraciju je nalazio u pričama svog čukundede Milete Perišića, nosioca Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice.

 

O svom romanu je rekao:” – Ovaj roman je moj skroman pokušaj da zapamtim čoveka, onog neobičnog u svojoj jedinstvenosti. Glavnom liku sam dao deo sebe, a nadahnuće za pisanje sam pronašao u velikom stradanju cele Srbije i njenog naroda.”

 

Pisao je i svoju drugu knjigu, čija se radnja odvijala na jugu Srbije, u vremenu posle Kosovskog boja. Knjiga nije objavljena jer ga je bolest, na nesreću svih nas, pretekla.

 

Osim knjiga, iza njega ostaju divne reči, neverovatan duh koji će se pamtiti, i srećni su svi koji su imali priliku da spoznaju beskrajnu lepotu njegovog lika i dela.

 

 

Saučešće porodici Perišić.

 

Autor: Erna Bugarin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *