Dan Nelsona Mandele

Društvo

Na današnji dan 1918. godine u mestu Mveza rođen je Nelson Mandela, lider borbe za slobodu.
Nelson Mandela je bio prvi demokratski izabrani i crni predsednik Južnoafričke Republike. Svoj život je posvetio borbi za slobodu, ravnopravnost i rasnu jednakost.

Odlukom Ujedinjenih nacija, Dan Nelsona Mandele zvanično se obeležava od 2009. godine. Nakon što je postao prvi demokratski izabrani predsednik nije krenuo osvetničkim putem, već je postao i predsednik belaca i na taj način zaradio naklonost javnosti celoga sveta.

Rolihlahla Dalinhunga je ime koje je dobio po rođenu, kao sin plemenskog poglavice, ali shodno tadašnjoj tradiciji kada je krenuo u školu, dobio je od učitelja ime Nelson.
Još u studentskim danima je kreirao i predvodio proteste za prava većinskog crnačkog stanovništva u Junžnoafričkoj Republici.

Po završetku fakulteta osnovao je svoju advokatsku kancelariju s kolegom Oliverom Tambom koji je bio poznat kao prvi advokat crnac u toj zemlji.
Sa samo 25 godina se pridružio Afričkom nacionalnom kongresu.
Brzo je postao vođa borbe protiv apatrida zbog čega mu je južnoafrička vlast zabranila sve vrste političkog delovanja.

Događaj poznat kao masakr Sharpville govori o tome kako je južnoafrička vlada 1960. godine zabranila rad  Afričkog nacionalnog kongresa. Na protestima te odluke ubijeno je 69 demonstranata, dok je naknadno hapšenje nekoliko hiljada denonstranata ojačalo otpor crnog stanovništva.
Mandela je zagovarao naoružavanje crnaca u borbi protiv segregacije zbog čega je i uhapšen. Zbog pokušaja svrgavanja vlade Mandela je 1964. godine u slučaju „Rinova“ proglašen na doživotni zatvor. Dvadeset i sedam godina života je proveo u zatvoru.

Oliver Tambo, njegov prijatelj i kolega, 80-ih godina prošlog veka je pokrenuo međunarodnu antirasističku kampanju čiji simbol je upravo bio Nelson Mandela.
Kampanja je urodila plodom i Mandela je pušten na slobodu 11. februara 1990. godine.

Već 1994. godine pobeđuje na prvim demokratskim predsedničkim izborima i postaje lider svih etničkih, rasnih i verskih grupa u Južnoafričkoj Reoublici.

Mandela i De Klerk su 1993. godine dobili Nobelovu nagradu za mir, a po okončanju svog predsedničkog mandata Mandela se nije ponovo kandidovao.
Ostatak svog života je posvetio kampanjama za borbu protiv siromaštva i AIDS-a.

Autor: Anđela Golijan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *