REGIONALNI IZBORI U FRANCUSKOJ – Francuzi umesto glasačkog listića izabrali sunce, Makron doživeo krah

Politika

Prvi i drugi krug regionalnih izbora prošao je sa nezapamćeno malim odzivom građana – Francuzi su se maksimalno sudržavali da izađu na izbore. Rezultati su pokazali neuspeh Makrona i Marin Le Pen. Pobeda tradicionalnih strana (levice i desnice) pojačavaju neizvesnost na predsedničkim izborima koji su zakazani za proleće 2022.

 

Konzervativna degolistička stranka Republikanci ostvarila je najbolje rezultate na regionalnim izborima. U pet regiona je pobedila levica, dok je desnica odnela pobedu u sedam. 

 

Tri agencije su procenile da su Republikanci dobili između 26 i 28 odsto glasova, a da su iza njih stranka Le Pen, Socijalistička partija sa saveznicima, Zeleni i, na petom mestu, partija Republika u pokretu predesednika države Emanuela Makrona.

 

Desničarska francuska partija Nacionalni zbor Marin le Pen vodila je u prvom krugu regionalnih izbora u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala oko Marseja.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu nije uspela da pređe prag od 10 procenata da bi se kvalifikovala za drugi izborni krug.

 

Marin le Pen je dugo godina provela pokušavajući da razbije reputaciju ekstremiste. Brojni birači su je zbog takvog stava lišili svog poverenja.

 

Socijalisti i konzervativni republikanci (LR), koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine, izuzetno su se držali u prvom krugu.

 

Prema podacima anketne agencije Elabo, ukupna izlaznost je na rekordnom nivou po sudržanosti sa stopom od 68,5 procenata, jer su glasači odlučili da uživaju u sunčanom danu i na slobodi posle višemesečnih ograničenja zbog Kovid-19 (Rojters).

 

Nacionalni front nije osvojio nijedno regionalno mesto, a u nekim regionima su se udružile snage desnice i snage levice u cilju da spreče pobedu ekstremne desnice. Stručnjaci smatraju da je taj krah očekivan jer esktremna desnica i Republika u pokretu “nisu ukorenjene” poput desnice i levice.

 

Francuski mediji ocenjuju da će neki desničari sada imati više podsticaja da sigurnije uđu u predsedničku trku. Jedan od njih je Gzavije Bertran, desničar i nekadašnji ministar zdravlja i rada koji je na regionalnim izborima pobedio na severu.

 

Olivije For, predsednik Socijalističke partije izjavio je da levica “ponovo osvaja prostor”, dok analitičari ipak pozivaju na oprez uz slutnju da rezultati na regionalnim izborima nisu siguran pokazatelj popularnosti tih tradicionalnih stranaka na nacionalnom nivou.

Autor: Erna Bugarin

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *