103 godine od svirepog ubistva porodice Romanov

Društvo

U noći između 16. i 17. jula 1918. godine dogodilo se ubistvo porodice Romanov u Jekaterinburgu.
Ruska carska porodica kao i svi oni koji su doneli odluku da im se pridruže u zatočeništvu, pogubljeni su bajonetima i vatrenim oružjem.
Prema zvaničnim navodima Sovjetskog Saveza, Car Nikolaj Romanov, njegova porodica i osoblje su pogubljeni zbog pretnje da će grad okupirati Čehoslovačka legija.
Pretpostavlja se da su ubijeni po nalogu Vladimira Lenjina, Jakova Sverdlova i Feliksa Dzeržinskog.
Nakon ubistva, tela su odneta u šumu Koptjaki gde su osakaćena.
Bele garde su vodile istragu 1919. godine radi utvrđivanja mesta sahranjivanja, međutim, istraga je prošla bezuspešno.
Veruje se da je porodica Romanov kremirana u rovu Ganina Jama, nedaleko od rudnika Četiri brata.

Dana, 22. marta 1917. godine, car Nikolaj je sa svojom porodicom osuđen na kućni pritvor u Aleksandrovoj palati od strane Privremene vlade.
Nakon što su Boljševici stupili na vlast u oktobru 1917. godine, uslovi u kojima je živela porodica Romanov, bili su sve lošiji, a razgovori o suđenju caru Nikolaju, sve češći.
Caru je bilo zabranjeno da nosi naramenice, ubrzo nakon toga morali su se odreći svoje posluge, putera i kafe, umesto toga dobijali su vojničku hranu.
Kako su Boljševici postajali sve jači, porodica Romanov je premeštena u „Kuću posebne namene“, kuću Ipatijevih. Bili su u striktnoj izolaciji, zabranjeno je bilo pričati na bilo kom jeziku osim ruskog i svakodnevno bi bili podvrgnuti pretresanjima.

Dok su Romanovi večerali 16. Jula 1918. Godine, Jurovski je obavestio porodicu da je Leonid Svednev, njihov sluga, otišao da poseti svog ujaka, ali Ivan je već bio mrtav.

Oko ponoći 17. jula 1918. godine, Jurovski je naredio porodičnom lekaru da probudi Romanove, tvrdeći da je neophodno da se presele na sigurnu lokaciju usled haosa koji se dešavao u Jekaterinburgu. Odvedeni su u podrum, a nakon par minuta streljački stroj je ušao u prostoriju gde je Jurovski naglas pročitao presudu Centralnog izvršnog komiteta:

“ Nikolaju Aleksandroviču, zbog neprekidnih napada tvoje rodbine na Sovjetsku Rusiju, Uralski izvršni komitet te osiđuje na smrt.”

Car Nikolaj je ubijen pre nego što je uspeo postaviti pitanje o svojoj presudu, a odmah nakon njega, stradala je i cela njrgova porodica. Pogubljenje je trajalo dvadeset minuta, dok je u prostoriji nađeno oko 70 metaka. Džoj Aleksejev španijel, jedini je preživeo ubistvo.

Na raskrsnici 185 u šumi Koptjaki, 25 muškaraca je čekalo razočarano. Svaki od njih je hteo da učestvuje u linču porodice Romanov.

Ivan Plotnjikov, profesor istorije na Uralskom državnom univerzitetu u Jekaterinburgu, utvrdio je da su ključne figure u zločinu bile Jakov Jurovski, Grigorij Nikulin, Mihail Medvedev, Petar Jermakov, Stepan Vangov, Aleksej Kabanov, Pavel Medvedev i Filip Gološćjokin.

Jutro nakon ubistva, kada su se glasine proširile, Jurovski je tela sakrio na drugu lokaciju. 19. jula je Filip Gološćjokin saopštio da je Car Nikolaj upucan, a da su ostali članovi porodice odvedeni na sigurno mesto.

Anketa sprovedena 2018. Godine od strane Ruskog istraživačkog centra za javno mnjenje otkrila je da više od 57% rusa starijih od 35 godina smatra da je ubistvo porodice Romanov gnusan zločin, dok 46% ljudi između 18 i 24 godine smatra da je Nikolaj Romanov morao da bude kažnjen zbog svojih grešaka.

 Autor: Anđela Golijan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *