Etiopljani i Eritrejci su naša pravoslavna braća

Društvo

Početkom 4.veka, hrišćanstvo se useljava na tlo kraljevine Aksum koja predstavlja područje današnje Etiopije i Eritreje. Da li se pravoslavlje u najstarijim hrišćanskim državama sačuvalo i danas?

Kada je kralj Ezan primio hrišćanstvo, kraljevstvo Aksum postaje jedna velika hrišćanska država, a Etiopija i Eritreja kao njegove postojbine dobijaju svoju pravoslavnu istoriju. Eritreja, zemlja na rogu Afrike danas ima 50 do 64% pravoslavnog stanovništva mada je islamski deo populacije veoma blizak tom broju. Različita istraživanja zastupaju različita stanovišta pa se javlja dilema pripadnici koje religije su brojniji. Zajednica se odlikovala neslobodom i ograničavanjem pa su dugo aktuelni progoni hrišćana i njihovo zatočeništvo zbog stroge kontrole vlade koja postoji. Brojne organizacije uključile su se u pokušaj kontrolisanja eritrejske vlade koja ruši sve principe humanosti. U svetu se prave podele gde se jedna strana opredeljuje za Patrijarha eritrejske vlade, a druga za kanonskog Patrijarha Abunu Antonija. Eritrejska crkva ima priznanje koptske orijentalno-pravoslavne crkve, a katolici i protestanti čine manji procenat stanovništva u Eritreji.

Hrišćanstvo je i u Etiopiji najzastupljenija religija. Hrišćani su i u ovoj zemlji bili izloženi progonima dok etiopska crkva nije uspela da postigne autokefalnost. Iako se potpuna autokefalnost stekla još za vreme svrgavanja Hajla Merijama ipak se puno priznanje od Koptske pravoslavne crkve čekalo sve do 1994.godine. Etiopija je takođe bila sedište prve islamske hidžre i muslimani, većinski suniti su i danas rasprostranjeni širom njene teritorije pa se javljaju napetosti i razmirice između Etiopske pravoslavne crkve i Muslimana. Istraživanja pokazuju da ogroman broj Hrišćana koji su većinsko stanovništvo u Etiopiji ima muslimanske korene. Ustavom iz 1995.godine utvrđena su pravila koja se odnose na slobodu veroispovesti i strogo zabranjeno svako nadmetanje i podsticanje nemira između ove dve religije.

Autor: Danijela Čorbić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *