Dvorska Bašta u Sremskim Karovcima- jedinstveni spomenik prirode

Društvo

Dvorska bašta nalazi se u blizini centra Karlovaca i omiljeno je mesto za rekreaciju i opuštanje mnogih Karlovčana. Predstavlja zaštićeno prirodno dobro, a izgrađena je kao objekat pejzažne arhitekture sredinom 19. veka i jedna je od najstarijih botaničkih bašta na teritoriji Srbije. Motiv za njeno podizanje jeste što bolje učenje i upoznavanje sa prirodnom učenika Karlovačke gimnazije i Bogoslovije. Patrijarh Josif Rajačić, 1848. godine došao je na tu ideju da stvori savršen kutak za nastavu u prirodi, a i za odmor i uživanje. Kompleks dvorske bašte prostire se na 7,5 hektara. Dvorska bašta se danas nalazi u vlasništvu Srpske Pravoslavne crkve.

Dvorsku  baštu danas čine dva dela, gornji i donji. Gornji deo se sastoji iz sportsko- rekreativnog sadržaja, pod kojim se podrazumevaju različiti sportski tereni na otvorenom kao i atletska staza. Dok se u donjem delu nalaze šetališta. Park je izgrađen po ugledu na Bečke parkove. U njemu su se nalazile  ne samo domaće vrste biljaka, već i razne vrste donošene iz drugih krajeva sveta.  Među tim biljem našle su se i egzotične vrste, poput limuna, banane, palme, pomorandze i drugih. To egzotično bilje čuvano je u jednoj objektu koji se zimi grejao. 1957. godine  utvrđeno je da se u parku nalazi 260 vrsta drvenastih biljaka. Danas, kao posledica nemarnosti, u parku je ostalo samo 90 vrsta. U ovom kompleksu  nalazi se i fontana u čijem središtu je danas drvo, a samim tim ona nije u funkciji. Nalaze se i dva oronula objekta, čija se tačna namena danas ne zna.

Danas  Dvorska bašta je  pravo mesto za beg i osamu u prirodi. Mesto gde ćete udahnuti punim plućima svež vazduh. Postoje i poligoni za igru, gde deca mogu na pravi način da provedu vreme u prirodi i ispune njenu tišinu svojom vesejom grajom.

Autor: Katarina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *