Selo Ba- malo mesto velikog kulturnog i istorijskog značaja

Društvo

Selo Ba je mesto izuzetnih prirodnih odlika, duge istorije i kulturnog značaja. Nalazi se u opštini Ljig u Kolubarskom okrugu. Često se može videti u ukrštenim rečima, a mnogima je neobično samo ime sela koje ima samo dva slova. U selu ima oko 130 domova, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine selo ima 477 stanovnika.
U selu se nalazi crkva posvećena Svetom Proroku Iliji, za koju se smatra da je izgrađena krajem 14. ili početkom 15. veka. Veruje se da crkvu podiže Despot Stefan Lazarević. Nedaleko od crkve nalazi se izvorište reke Ljig, nazvano Vrelo. Crkva je sa svih strana okružena padinama planine Suvobor, sem sa severne strane gde se pruža divan pogled na selo Ba. Crkva je trolisna sa jednobrodnom osnovom, pripada moravskom stilu gradnje i smatra se jednom od najstarijih u Valjevskoj eparhiji. 1992. godine crkva je zaštićena kao prirodno dobro i spomenik kulture od izuzetnog značaja. Zahvaljujući zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu crkva je obnovljena 2003. godine, kada joj je dodata centralna kupola, a urađen je i novi ikonostas u duborezu, oslikan u vizantijskom stilu. Crkva je u skorije vreme ponovo obnavljana, zahvaljujući donacijama meštana sela Ba. Tom prilikom crkva je dobila novu fasadu, zvonik je rekonstruisan, a u međuvremenu je izgrađena nova mala kapela. Svake godine 2. avgusta crkva proslavlja svoju hramovnu slavu, koju meštani proslavljaju kao i svoju. Unutrašnji zidovi crkve su prekriveni malterom i krečom, nekada su postojali natpisi od kojih je jedan i danas vidljiv na oltarskoj pregradi. Postoji i natpis ispisan na latinici, što govori o verovatnom dolasku Sasa rudara u selo Ba i njehovog zadržavanja u periodu od 14. do 17. veka. Čak postoji predanje da su selu dali naziv Sasi, jer reč bach (bah) na nemačkom znači potok.
1944. godine na Savindan u selu Ba održan je četnički kongres. Ovaj istorijski važan događaj bio je upriličen u seoskoj školi. Danas u selu postoji nova škola, a govori se da bi u prostorijama stare, koja je u međuvremenu obnovljena, mogao da se otvori muzej.
Selo je izuzetno bogato kamenom, a njegovi meštani se obradom kamena bave od vajkada. U samom centru sela Ba 1953. godine osnovano je preduzeće „Krečnjak“ kada je otvorem veliki kamenolom i krečana. Tih godina znatno je usporena migracija sa sela u grad zbog masovnog zapošljavanja meštana u kamenolomu.

Autor: Katarina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *